Boala hepatică reprezintă orice perturbare a funcției hepatice. Ficatul, al doilea cel mai mare organ al corpului (după piele) reprezintă 1/50 din greutatea totală a unei persoane, fiind responsabil pentru numeroase funcții vitale. În cazul în care acesta este afectat, pierderea acestor funcții poate provoca daune semnificative organismului.

Ficatul joacă un rol foarte important în multe dintre funcțiile noastre corporale, de la producția de proteine, distribuția sângelui circulant în organism, coagularea sângelui, controlul colesterolului, glucozei și metabolismul fierului. De asemenea, ficatul are rol de filtru al organismului: purifică și elimină toxinele din mâncăruri, băuturi sau medicamentele administrate pe timpul unei zile.

Factori de risc

Multe  cauze sunt responsabile de afectarea ficatului, de exemplu, supradozarea medicamentelor precum acetaminofen, statine, dar si abuzul de alcool, si probleme infecțioase precum virusurile hepatice A, B, C, D și E , mononucleoză infecțioasă (virus Epstein Barr), boală hepatică grasă non-alcoolică (NASH) și suprasarcină de fier (hemocromatoză).

Oboseala, durerea în partea drapta, pierderea în greutate indică un ficat gras, cu un strat de grăsime viscerală pronunțat, în special în cazul persoanelor supraponderale, obeze, cu un nivel de colesterol ridicat.

Simptome ale bolilor hepatice

Printre simptomele bolilor hepatice se numără slăbiciunea musculara și oboseala, scăderea în greutate, greață, vărsături și colorația galbenă a pielii (icter). Colorațiile cu tentă gălbuie apar atunci când ficatul nu reușește să proceseze bilirubina, substanța galbenă rezultată din distrugerea hematiilor, care ajunge în ficat și provoacă modificări majore.  Scăderea poftei de mâncare, un semn comun al bolilor de ficat, este însoțită de vărsături, greață, diaree și ar putea fi un semn de îngrijorare.

Principalele afecțiuni hepatice

Ciroza hepatică, una dintre cele mai frecvente afecțiuni în care ficatul nu funcționează corespunzător din cauza afectării cronice. Această deteriorare se caracterizează prin înlocuirea țesutului hepatic normal cu țesut cicatricial. Ultimul stadiu al acestei boli, insuficiență hepatică, presupune fibrozarea ficatului, fiind provocată de numeroase alte forme de boli, precum hepatita sau alcoolismul cronic. Ciroza hepatică poate fi asimptomatică mulți ani, însă, odată instalate și resimțite, simptomele sunt adesea reprezentate de anorexie, oboseală, pierderea în greutate, hipertensiune portală, ascită.  De obicei, boala se dezvoltă lent peste luni sau ani.

Hepatita cronică este o afecțiune inflamatorie a ficatului, care poate fi virală, autoimună sau cauzată de concentrația mare de toxine din organism. În timp ce hepatita autoimună apare din cauza dereglărilor sistemului imunitar, formele virale se pot transmite, iar cele toxice pot fi produse de consumul de droguri, alcool sau alte substanțe dăunătoare. Hepatita virală se transmite prin folosirea instrumentarului medical infestat, dar și prin utilizarea echipamentelor nesterilizate din saloane de înfrumusețare, de tatuaj sau clinici medicale. Hepatitele B,C și D nu se transmit prin atingere sau prin salivă, ci doar prin sânge. În hepatitele cronice, inflamația ficatului durează cel puțin șase luni, provocând daune relativ mici sau mai grave, ducând la afecțiuni precum ciroză hepatică sau insuficiență hepatică.

Pancreatită cronică este o afecțiune a pancreasului, caracterizată prin fibroza și modificarea țesutului glandular al acestuia, ceea ce duce la dereglarea secreției de enzime difestie și a anumitor hormoni. Pancreatita cronică se poate instala pe parcursul a mai multor ani. Poate apărea ca rezultat al consumului excesiv de alcool, dar poate fi și idiopatică. Adesea este asociată cu durere abdominală, severă, ce poate dura câteva ore sau chiar zile.

Opțiunilor terapeutice pentru afecțiuni hepatice

Deși ficatul se regenerează, s-ar putea de multe ori sa fie prea târziu. Odată ce se ajunge la stadiile de boala hepatică cronică sau insuficiența hepatică, există mai puține opțiuni. Până în prezent, nu există „dializă hepatică” care să reabiliteze funcția hepatică în modul în care este tratată insuficiența renală. Transplantul este în prezent singurul tratament eficient pentru insuficiența hepatică, dar are multe dezavantaje, inclusiv riscul de respingere, riscurile asociate intervenției chirurgicale și deficitul de donatori. Se estimează că pentru fiecare organ donator sunt 30 de pacienți pe lista de așteptare și mulți oameni mor din cauza bolii hepatice în stadiu final, așteptând un organ donator.

Deși zeci de pacienți cu insuficiență hepatică acută au efectuat transplanturi cu hepatocite de la donatori cadaverici, cu o îmbunătățire a funcției hepatice, efectele au fost de scurtă durată și nu au existat beneficii generale de supraviețuire. Provocările majore ale acestei abordări – deficitul de donatori cadaverici și reprimarea imunității pacienților – sunt în esență aceleași ca și pentru transplanturile de organe.

Cum pot ajuta Terapiile Regenerative în tratamentul bolilor hepatice?

Încă din 2000, cercetătorii au arătat că hepatocitele ar putea crește în organism pe surse de celule non-hepatice. Acest fenomen se numește transdiferențiere. Astăzi, folosim în scop clinic celule stem adipoase donate sau autologe (de la pacient) pentru tratarea bolilor hepatice. Atunci când sunt introduse în corpul pacientului, celulele stem sunt diferențiate în hepatocite, producând totodată factori solubili care promovează regenerarea și repararea. Există, de asemenea, posibilitatea ca celulele stem să fie contopite cu hepatocite rezidente pentru a direcționa regenerarea lor. La acestea se adaugă terapiile fotodinamice și perfuzabile cu antioxidanți și protectori hepatici, pentru a combate cauza, nu doar efectul bolii.


Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *
Alpha MedicaLocație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.roAlpha BeautyLocație

Bulevardul dul Carol I,nr. 31, Târgoviște


Email

contact@alphamedica.roSocial


Facebook

https://www.facebook.com/AlphaMedica


Instagram

https://www.instagram.com/alpha.medica/


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedicaContact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.roNewsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!
  Social


  Facebook


  Instagram


  Youtube  Copyright AlphaMedica 2021. Toate drepturile rezervate.  Copyright AlphaMedica 2021. Toate drepturile rezervate.