Endocrine


Sănătatea sistemului endocrin este foarte importantă. Acesta joacă un rol important în reglarea unor funcții de bază ale organismului, precum digestia sau reproducerea. Glandele endocrine, alături de sistemul imunitar și cel nervos se află în strânsă legătură și sutn responsabile cu menținerea unei bune sănătăți generale.

Diabet și complicații

Ce este diabetul

Diabetul este o patologie care afectează capacitatea organismului de a prelucra glucoza din sange, altfel cunoscut sub numele de glicemie. Fără un tratament continuu, atent monitorizat sau fără terapii sustinute, diabetul poate duce la acumularea de zaharuri în sânge, ceea ce poate crește riscul de complicații grave, inclusiv accidente vasculare cerebrale și probleme de inimă.

Diabetul este o boală care apare atunci când glucoza din sânge, numită și glicemie, este prea mare. Glucoza este principala sursă de energie și provine din alimentele pe care le consumi. Insulina, un hormon produs de pancreas, ajută ca glucoza din alimente să intre în celulele, sa fie prelucrataă și utilizată pentru sinteza de energie. Uneori, corpul nu produce suficientă insulină sau nu folosește bine insulina. În acest caz, glucoza rămâne în sângele pacientului și nu ajunge la nivel celular. În timp, prea multa glucoză în sânge poate cauza probleme de sănătate.

Deși în medicina clasică diabetul nu are niciun remediu, medicina regenerativă propune terapii care pot echilibra diabetul, pot preveni complicațiile și pot crește calitatea vieții. Terapiile regenerative cu celule stem se dovedesc a fi benefice pentru diabetici.

Află de la specialiștii Alpha Medica de ce medicina regenerativă și terapiile biologice ar putea fi soluția terapeutică eficientă în boli endocrine, precum diabet și complicații. Contactează-ne pentru informații suplimentare!

Diabetul de tip 1:

În cazul identificării afecțiunii diabet tip 1, corpul dumneavoastră nu produce insulină. Sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta pancreatice care sunt responsabile de producerea de insulină, de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele. Cauzele apariției aceste afecțiuni sunt încă neclare, însă genetica joacă și aici un rol important. Poate fi asociat și cu prezența în sânge a unor autoanticorpi, fiind însoțit și de apariția altor boli autoimune, boala Graves sau Vitiligo.

Deși în general diabetul tip 1 este diagnosticat la copii și adulți tineri, studiile arată ca ar putea apărea la orice vârstă.

Pancreasul este responsabil de dozarea cantității de insulină de care are nevoie organismul. În funcție de proporțiile de zahăr din sânge, un pancreas sănătos secretă însulină în variații de timp constante, astfel încă să faciliteze transportul de glucoză din sânge în celule. Acest proces depinde de alimentație sau diverse activități efectuate de pacient. Pancreasul afectat blochează acest proces, fiind incapabil să producă insulina necesară. De aceea, persoanele cu diabet zaharat tip 1 se numesc INSULINO DEPENDENȚI (trebuie să isi administreze insulină injectabil în fiecare zi, ajutând corpul în procesul descris mai sus).


Factori de risc ai apariției diabetului tip 1

Motivul pentru care sistemul imunitar al organismului combate celulele beta pancreatice și cauzează diabetul de tip 1 este încă o dilemă științifică. Experții consideră că acest lucru ar fi putut fi cauzat de vulnerabilitatea genetică și anumiți factori de mediu, dar nu există un motiv absolut clar pentru care se întâmplă acest lucru. Tocmai de aceea diabetul tip 1 este considerat o afecțiune autoimună.

Diabetul de tip 2:

Diabetul zaharat de tip 2 este o afecțiune endocrină, caracterizată de modul în care pancreasul utilizează insulina în organism. Astfel, în cazul apariției diabetului zahar tip 2, corpul produce insulină, fie în cantitate normală, dar nu o utilizează corespunzator, fie produce în cantitate mai mică, și, din nou, intervin modificări hormonale și ale stării generale de sănătate.

Diabetul de tip 2 este o disfuncție complexă a metabolismului care afectează utilizarea glucidelor, lipidelor și proteinelor de către organism. Această afecțiune apare atunci când celulele rezistă la acțiunea insulinei și insulina produsă nu este suficientă pentru a depăși această rezistență. Motivul din spatele acestei rezistențe este de asemenea necunoscut, dar unii specialiști cu tărie că obezitatea este direct legată de acest tip de diabet. Insulinorezistența, cum mai este cunoscut acest aspect al bolii, este variabilă, dar, în timp, modificările celulare funcționale pot fi urmate de leziuni grave, uneori ireversibile, pe măsură ce boala avansează, localizate la nivelul a numeroase organe și țesuturi.

Și în acest caz, pancreasul este responsabil, desigur, de secretarea insulinei, hormon care ajută glucoza din sânge să transfere pereții vaselor sanguine, către celule, acestea fiind hrănite cu energie. În lipsa acestui hormon, nivelul de energie al organismului scade. Carențele apar atunci când procesul acesta este dezechilibrat, așa cum aminteam anterior, fie datorită insulinei în exces, fie din cauza lipsei ei. Într-o fază incipientă, în diabetul tip 2, pancreasul secretă multă insulină, în încercarea de a ajuta celulele să obțină glucoza atât de necesară funcționării normale.


Factori de risc

Dintre factorii de risc de care trebuie să ținem cont atunci când vorbim despre apariția acestei boli, experții amintesc de moștenirea genetică – părinți cu diabet, risc mai mare pentru a dezvolta această afecțiune, de sindromul metabolic și greutatea corporală excesivă. Acestea două sunt interconectate, intrucât persoanele obeze sau supraponderale au risc mai mare de dezvoltarea a unei forme de diabe, dezvoltând cu precădere rezistență la inslulină, în timp ce sindromul metabolic reprezintă una dintre complicațiile obezității, caracterizată prin: grăsime viscerală, hipertensiune arterială, colesterol HDL scăzut, trigliceride crescute, glicemie a jeunne crescută.  De asemenea, ficatul lent, care încetinește producția de glucoză, semnale greșite la nivel celular și afectarea directă a celulor beta din pancreas sunt factori medicali de luat în seamă în cazul apariției acestei boli.

Apariția diabetului de tip 2 poate fi identificată la orice vârstă, îndeosebi la persoanele de vârstă mijlocie, de peste 45 de ani, mai rar însă în perioada copilăriei. Totuși, pe fondul apariției mai multor cazuri de obezitate infantilă, această boală devine tot mai puternică încă din adolescență, fiind considerată cel mai frecvent tip de diabet.

Simptome ale apariției diabetului

Principalele semne si simptome ale diabetului sunt:

 • senzația de sete în exces,
 • senzația de foame în exces,
 • urinare frecventă,
 • starea de somnolență,
 • oboseală persistentă,
 • vederea neclară
 • răni greu vindecabile

Odată instalată boala, pacienții sunt nevoiți să ia medicamente (Diabet Medicamentos) sau să își administreze insulină (Diabet Insulinonecesitant), însă niciodată, până în prezent, nu s-a propus, un plan terapeutic mai eficient.

Și, deși ”nu poți scăpa de diabet”, iată o serie de beneficii pe care le poți obține dacă urmezi un tratament regenerativ pentru boli endocrine tip diabet și complicații:

Rezultate obținute prin terapii regenerative:

 • Scădere semnificativă a zaharurilor din sânge (glicemie a jeune) și a nivelului de hemoglobină glicata (HbA1C)
 • Scăderi semnificative de markeri inflamatori, cum ar fi Proteina C Reactiva (PCR)
 • Îmbunătățire a funcției rinichilor cu scăderea nivelului creatininei
 • O capacitate îmbunătățită pentru activități fizice
 • Un sentiment sporit de vitalitate cu niveluri de energie îmbunătățite
 • Un risc redus de complicații
 • Scăderea neuropatiei (amorțeală)
 • Scăderea pruritului (mâncărime)
 • Scăderea Nocturiei (care trebuie să se trezească din somn pentru a urina)
 • Un libidou crescut
 • Echilibrarea glicemiei
 • Eliminarea complicațiilor vasculare (arteriopatie)
 • Vindecarea rănilor la nivelul membrelor (în special inferioare)
 • Revascularizarea zonelor necrozate și in prag de amputare

Pentru a afla mai multe despre Terapiile Alpha Medica, contactează acum Managerul Relației cu Pacienții și solicită o consultație.

  *Nota Bene: data și ora aleasă sunt orientative și nu reprezintă garanția rezervării


  Asistent virtual