Monitorizarea sarcinii

Dr. Daniela Uzdriș, medic primar Obstetrică și Ginecologie, specialist cu o vastă experiență în tratarea afecțiunilor ginecologice, monitorizarea sarcinii și aducerea pe lume a nou-născuților, ne explică în materialul video de mai jos de ce este importantă monitorizarea ecografică pe parcursul sarcinii precum și care sunt etapele screening-ului specific.

Așadar, monitorizarea sarcinii este necesară, în primul rând, pentru sănătatea mamei dar mai ales, pentru a ne asigura că vom avea un copil sănătos și că sarcina și nașterea va fi o perioadă deosebită în viața familiei care să se bucure toți membri familiei.

Ce trebuie să facem?

În primul trimestru de sarcină este foarte important să mergem la medicul ginecolog pentru a confirma prezența sarcinii, și să vedem dacă aceasta este unică sau multiplă. De asemenea, va fi verificată și poziția normală a sarcinii, evitând riscul unei poziții ectopice ce poate pune în pericol viața femeii.

Sarcina are trei trimestre. În primul trimestru este efectuat screening-ul pentru bolile genetice, o etapă foarte importantă pentru că în acest moment pot fi diagnosticate boli congenitale precum sindromul Down și astfel femeia poate lua o hotărâre cu privire la sarcină. De asemenea, putem depista alte boli genetice sau malformații grave ale fătului care ajută atât medicul precum și familia să ia o hotărâre în cunoștință de cauză.

Tot în trimestrul I este recomandată ecografia de morfologie fetală. Ea se face la 12-13 săptămâni și este o ecografie care ne poate atrage atenția asupra malformațiilor pe care fătul poate să le prezinte. De asemenea este recomandat un set complet de analize care pot pune în evidență prezența unor afecțiuni materne efectuându-se de asemenea și screening-ul pentru preeclampsie. Preeclampsia este o complicație majoră în sarcină care poate pune în pericol sănătatea femeii și depistată în trimestrul I se poate institui un tratament corespunzător.

În trimestrul II se efectuează morfologia de trimestru II în care fătul este studiat cu toate părțile componente, punându-se în evidență dezvoltarea lui, prezența eventualelor malformații, ale disfuncțiilor, poziția placentei urmând ca în trimestrul III să apreciem greutatea fătului și starea lui de bine.

De ce este important să urmărim o sarcină?

Sunt foarte multe afecțiuni care pot apărea în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional, o tulburare care poate să afecteze atât fătul cât și mama. Este cazul femeilor care au valori ale glicemiei foarte mari, care prezintă exces ponderal, care au greutăți mari înainte de sarcină și care pe parcursul acesteia iau foarte multe kilograme în plus. Toate aceste lucruri pot afecta și sănătatea mamei dar și a fătului.

În trimestrul III de sarcină trebuie să apreciem starea de bine a fătului. Ne interesează poziția placentei, placenta care este mai jos inserată, de asemenea poate să pună viața femeii în pericol. Se recomandă în primele două trimestre de sarcină o vizită lunară la medicul ginecolog, urmând ca în trimestrul III să fie două vizite pe lună, bineînțeles dacă patologia asociată sarcinii este complexă, vizitele pot crește ca frecvență.

După naștere, este recomandată vizita la medicul obstetrician și bineînțeles vizita la șase săptămâni post-partum. Nașterea poate să fie naturală sau prin operație de cezariană și atunci monitorizarea evoluției lehuzei poate fi diferită în funcție de patologie.

Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha MedicaLocație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha BeautyLocație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha MedicaFacebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedicaContact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.roNewsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


  Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.  Social


  Facebook

  Facebook


  Instagram

  Instagram


  Youtube

  Soluționarea alternativă a litigiilor
  Soluționarea online a litigiilor


  Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
  Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica  Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.