Musculo-scheletale

Recapătă-ți mobilitatea, vivacitatea și tinerețea

Terapia cu celule stem mezenchimale adulte pentru afecțiunile oaselor restabilește funcțiile articulațiilor, redă mobilitatea și reduce durerea și inflamația, fără a fi nevoie de intervenții chirurgicale dureroase și fără recuperare medicala post-intervenție.

Celulele stem folosite în bolile de oase diagnostichează corect zonele corpului care necesită atenție deosebită. Acestea detectează disfuncții și carențe ale corpului, transmițând semnale de alarmă pentru instalarea și amplificarea procesului de vindecare din interior. Celulele stem mezenchimale adulte sunt supranumite și ”celule reparatoare” care, introduse periarticular sau intraarticulat sub atenta îndrumare a medicului specialist ortoped au abilitatea de a vindeca, regenera și restabili funcțiile normale ale articulațiilor.

Tratamentul pentru afecțiunile ortopedice este unul avansat, întregul protocol concentrându-se pe 3 nivele: stimularea circulației sanguine, regenerarea cartilajului sau osului afectat și susținerea vindecării din interior.

Condițiile musculo-scheletale sunt leziuni mecanice dureroase ale sistemului musculo-scheletal, care includ afectiuni ale structurilor dure: articulații – oase si cartilaje, precum și ale structurilor moi: ligamente, mușchi, nervi si tendoane.

Aceste afecțiuni sunt destul de frecvente, iar incidența lor crește odată cu vârsta.

Severitatea afecțiunilor osteo-articulare  poate varia. În unele cazuri, acestea provoacă durere și disconfort, limitand activitățile de zi cu zi. Diagnosticul precoce și tratamentul țintit pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la îmbunătățirea functiei pe termen lung.

În cadrul Centrului de Medicină Regenerativă și Complementară Alpha Medica ne concentrăm pe identificarea cauzei care a determinat afecțiunea osteo-articulară, limitând riscurile și contrabalansând deficitul structurii osoase prin terapii regenerative.

Riscul apariției afecțiunilor musculo-scheletale

Dintre factorii ce cresc riscul apariției problemelor musculo-scheletale se numără vârsta, ocupația, nivelul de activitate, stilul de viață, predispoziție genetică. Anumite activități pot provoca uzura precoce a sistemului musculo-scheletal, ducând la apariția acestor afecțiuni. Acestea includ: așezarea în aceeași poziție la un computer în fiecare zi, mișcări repetitive, ridicarea greutăților mari și menținerea unei posturi slabe la locul de muncă.

Abordarea integrată a tratamentului pentru problemele osteo-articulare înseamnă evidențierea acestor factori printr-o evaluare completă, atât din punct de vedere imagistic, cât și informațional. Practic, pe harta roșie a problemei cu care te confrunți, identificăm câteva piese de puzzle care, stimulate prin terapii regenerative răspund și stimulează puterea proprie a corpului de a se vindeca.

De altfel, succesul terapiilor Alpha Medica este strâns legat de identificarea precoce a predispoziției pacientului la bolile de oase, dar și de atitudinea proactivă și de cooperare pe toată durata tratamentului, dar și în fazele de monitorizare post-tratament.

Serviciile medicale (link către rubrică site) care răspund afecțiunilor musculo-scheletale includ planuri personalizate și terapii individualizate, care răspund nevoilor pacientului. Scopul final, rămâne creșterea calității vieții și restaurarea funcției structurilor afectate.

Află de la specialiștii noștri cum terapiile celulare regenerativă au devenit opțiunea nechirurgicală în problemele musculo-scheletale.

Principalele afecțini musculo-scheletale

Artrita & Osteoartrita:

Ce este osteoartita?

Artrita este o afecțiune care provoacă durere și inflamație la nivelul articulațiilor, fiind cauzată de deteriorarea cartillajului. Există aproximativ 100 de tipuri de artrită. Osteoartrita (OA) este cel mai frecvent tip și se caracterizează ca fiind o boală cronică degenerativă articulară.

Din nefericire, fiind o boală cronică degenerativă, simptomele se pot înrăutăți în timp și, fără un tratamet targetat, incidența bolii crește, mai ales în cazul  persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani. Statisticile arată că osteoartita afectează unul din zece pacienți.

Factori de risc

Artrita este o afecțiune care apare în momentul în care puterea de regenerare a cartilajului este diminuată. Odată cu slăbirea structurii ce protejează articulațiile, simptomatologia se dezvoltă într-un ritm mai alert, fapt ce poate fi determinat și de o serie de factori de risc specifici. Greutatea corporală excesivă poate fi un principal factor, întrucât kilogramele în plus pun presiune suplimentară pe articulații, în special în probleme de genunchi sau șold. Osteoartrita este determinată și de vârstă, antecedente ale bolilor din familie, dar și de alte leziuni articolare din trecut. De asemenea, anumite tipuri de activități fizice incorect efectuate, care presupun ridicarea de greutati sau sporturile care suprasolicită articulațiile, pot favoriza apariția acestei boli.

Simptome ale osteoartitrei

Osteoartita determină ruperea cartilajului articular, iar absența lui provoacă dureri puternice localizate la nivelul oricărei articulații. Cel mai frecvent sunt afectate mâinile, genunchii, șoldurile sau coloana vertebrală, iar bolnavul resimte dureri puternice, mai ales la finalul zilei sau după activități fizice solicitante.

În articulațiile normale, un material ferm, numit cartilaj, acoperă capătul fiecărui os. Cartilajul asigură o suprafață netedă, glisantă pentru mișcare articulară și acționează ca o pernă între oase. În această afecțiune, cartilajul se descompune, provocând durere, inflamație și probleme de mobilitate.

Pe măsură ce osteoartrita se agravează în timp, oasele se pot modifica structural și pot dezvolta creșteri numite osteofiți. Fragmente de os sau cartilaj pot aparea în jurul articulației. În organism, se produce un proces inflamator și se dezvoltă citokine (proteine) și enzime care afectează în continuare cartilajul. În stadiile finale ale acestei afecțiuni, cartilajul se uzează și nu mai permite o lubrifiere, ducând la deteriorarea articulațiilor și la dureri mai mari.


Artrita reumatoidă
Ce este artrita reumatoidă?

Artrita reumatoidă este o boală cronică degenerativă, de componentă autoimună, care determină inflamația articulațiilor. Inflamația poate fi atât de severă încât afectează aspectul și funcțiile articulațiilor. La nivelul mâinii, artrita reumatoidă poate provoca deformări ale articulațiilor degetelor. Acest lucru face ca mișcarile să fie limitate. Bulbii, cunoscuți sub numele de noduli reumatoizi, se pot forma oriunde în corp.

Factori de risc

O serie de factori de risc pot determina apariția artritei reumatoide. Unii consideră ereditatea pe primul loc, boala putând fi transmisă pe cale genetică. Alți specialiști sunt de acord că femeile sunt mai predispuse la apariția artritei reumatoide, dar și că obezitatea ar putea fi un factor de risc.

O altă clasă de risc importantă este reprezentată de sportivi, atleți, luptători datorită expunerii lor cu precădere la activități solicitante, posibile traume sau lovituri în articulații, care contribuie, în timp, la dezvoltarea acestei patologii.

Artritele severe îngreunează activitățile zilnice și, întrucât vorbim despre o afecțiune cronică degenerativă, simptomele se pot înrăutăți în timp. Dacă nu se intervine la timp cu o formă terapeutică consecventă, articulațiile se pot deforma.

Simptome ale artritei reumatoide

Semnele și simptomele artritei reumatoide pot include articulații umflate, rigide, care de obicei se activează dimineața sau după un repaus fizic îndelungat. De asemenea, se disting frecvent semne de oboseală, febră și pierderea poftei de mâncare.

Artrita reumatoidă precoce tinde să afecteze mai întâi articulațiile mai mici – în special articulațiile degetelor de la mâini și picioare, însă pe măsură ce boala progresează, simptomele se răspândesc adesea la încheieturi, genunchi, glezne, coate, șolduri și umeri. În cele mai multe cazuri, simptomele apar bilateral, localizate în aceleași articulații.

Aproximativ 40 % dintre persoanele care prezintă artrită reumatoidă prezintă, de asemenea, semne și simptome care nu implică articulațiile. Artrita reumatoidă poate afecta multe structuri non-articulare, inclusiv:

 • Piele
 • Ochi
 • Plămânii
 • Inimă
 • Rinichi
 • Glandele salivare
 • Țesut nervos
 • Măduvă osoasă
 • Vase de sânge

Semnele și simptomele artritei reumatoide pot varia, gradul lor de severitate diferă, acest tip de afecțiune poate, de altfel, să se instaleze și remită subit, cel puțin simptomatologic. Perioadele de activitate crescute ale bolii, numite ”flăcări”, alternează cu perioade de remisie relativă – când umflarea și durerea se estompează sau dispar. În timp, artrita reumatoidă poate determina articulațiile să se deformeze și să se deplaseze din loc. Tocmai de aceea, o monitorizare activă și o atitudine de protejare a articulațiilor sensibilizate sunt esențiale în reducerea riscurilor apariției bolii.

Citește pe blogul Alpha Medica  informații utile pentru ca tu să rămâi protejat, puternic și atent la propria-ți sănătate.

Osteoporoza

Ce este Osteoporoza?

Osteoporoza face ca oasele să devină slabe și fragile – atât de fragile încât căderea sau chiar stresurile ușoare, cum ar fi aplecarea sau tusea poate provoca o fractură. Osteoporoza este o afecțiune caracterizată printr-un dezechilibru la nivel celular. În oase există celule care formează țesut (osteoblaști), precum și celule care distrug țesutul îmbătrânit (osteoclaști). Odată apărut acest dezechilibru, celulele care distrug țesutul osos devin mult mai active, astfel încât oasele devin mai slabe și mai subțiri.  Osul este un țesut viu care este în permanență descompus și înlocuit. Osteoporoza apare atunci când crearea unui nou os nu ține pasul cu pierderea osului vechi.  Acest lucru pune oasele la un risc mai mare de a se rupe. Cele afectate sunt șoldurile, coloana vertebrală și încheieturile mâinii.

Factori de risc

Dintre factorii de risc principali, vârsta are o relevanță important, mai ales în cee ace privește procesul de reînnoire osoasă. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, masa osoasă se pierde mai repede decât este creată. De asemenea,  osteoporoza este asociată femeilor care traversează o perioadă de dereglări hormonale sau care au fost sub tratament medicamentos pe bază de corticosteroizi. Nici factorii ereditari sau rasiale nu sunt neglijați de specialiști.

 

Simptome ale osteoporozei

De obicei nu există simptome în stadiile incipiente ale pierderii osoase. Dar, odată ce oasele au fost slăbite de osteoporoză, pot apărea semne și simptome care includ:

 • Dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată
 • Pierderea înălțimii în timp
 • O postură înclinată
 • Fragilitate osoasă

Un plan nutritiv, sport și un stil de viață echilibrat te pot proteja de apariția acestei afecțiuni. Urmărește blogul Alpha Medica pentru a fi la curent cu cele mai improtante sfaturi de la specialiștii noștri.

Fibromialgia

Ce este Fibromialgia?

Fibromialgia este o afecțiune cronică care provoacă durere la nivelul mușchilor și a țesuturi moi. Cel mai adesea, este caracterizată prin rigiditate, dureri constante, anxietate, uneori depresie și stare de oboseală accentuată, fapt ce afectează activitățile de zi cu zi. Fibromialgia  afectează, în general, zona cervicală (gâtul, umerii, spatele), dar se poate localiza și la nivelul pieptului, al șoldurilor, respectiv membrelor inferioare.

Factori de risc

Durerea poate fi continuă sau se poate agrava în următoarele situații: activitate fizică, vremea rece, umiditate, anxietatea și stres. De asemenea, s-a stabilit că unele dezechilibre hormonale sau chimice perturbă mobilitatea în care nervii semnalează durerea, însă că apariția acestei boli cuprinde mai mulți factori. Afecțiunea apare cel mai frecvent la femeile de vârstă mijlocie, statisticile confirmand că femeile au șanse mai mari de a dezvolta această afecțiune.

Simptome ale fibromialgiei

Se distinge prin dureri musculare, care se extind pe tot corpul, însă un aspect unic al fibromialgiei este identificarea puncteor sensibile în locații specific ale corpului. Astfel, când aceste puncte sunt apăsate, persoanele afectate simt durere, în timp ce persoanele sănătoase simt doar presiune.

De asemenea, oboseala este un simptom frecvent și debilitant al fibromialgiei. Însă, nu vă grăbiți să acuzați această afecțiune, căci oboseala nu se aseamănă cu cea de după o zi de muncă, plină de activități fizice, ci, dimpotrivă, acest tip de epuizare persist, se poate agrava și împiedică ducerea la bun sfârșit a activăților zilnice.

Există o serie de recomandări medicale de urmat în vederea prevenirii apriției fibromialgiei. Dintre cele mai frecvente sunt exercițiile fizice, dieta, masajul, însă, în cadrul Centrului de Medicină Regenerativă și Complementară, terapiile adecvate acestei afecțiuni cuprind o serie de tratamente integrative, într-o abordare specializată.

Află mai multe de la specialiștii noștri. Programează o vizită în cadrul Centrului de Medicină Regenerativă și Complementară, Alpha Medica pentru a beneficia de un plan terapeutic personalizat.

Durerea de spate

Ce este durerea de spate?

Durerea de spate poate incepe cu o simptomatologie ușoară, dicsontinuă și poate ajunge până la durere persistentă și severă, care limitează partea inferioară a spatelui. Durerea în partea inferioară a spatelui este cea mai frecventă și poate restricționa mobilitatea și poate interfera cu funcția normală.

Factori de risc

Lipsa unei activități fizice de intensitate medica, dar regulată (150 de minute de exerciții pe săptămână sunt recomandate pentru adulți), statul pe scaun în exces și într-o poziție neadecvată sau o saltea nepotrivită sunt printre cele mai comune riscuri. Totuși, putem vorbi de probleme de coloană vertebrală specifice, cauzate de un disc deplasat, atunci când un disc de cartilaj al coloanei vertebrale presează un nerv din apropiere sau dureri provocate de sciatică, această afecțiuni care se manifestă prin iritația nervului de la pelvis la picioare.

Aceste simptome reprezintă situații clinice și trebuie acționat în consecință. Rămâi informat și află de pe site-ul nostru cum terapiile celulare regenerative alături de abordare medicală complementară pot îmbunătăți durerile de spate și îți pot reda calitatea vieții.

Simptome ale fibromialgiei

Cauza exactă a durerilor mici de spate poate fi greu de determinat. De cele mai multe ori, durerile de spate pot fi un simptom urmatoarelor cauze: activitate musculară intensă, degenerarea vertebrelor, tensiune musculară sau spasm, afectare ligamentară, presiune asupra unui nerv- completă sau incompletă (stenoza coloanei vertebrale) sau discuri proeminente sau herniate.


Leziuni
musculare, tendinoase și ligamentare

Ce sunt aceste leziuni?

Contracția bruscă a unui mușchi sau exercițiile fizice efectuate într-un ritm alert, care depășește capacitatea organsimului de refacere reprezintă traumatisme, ce devin leziuni musculare. Atunci când încercăm să împiedicăm o cădere, apare o contracție excesivă, o mișcare bruscă, în general a tendoanelor mai slăbite, ceea ce provoacă leziuni tendinoase, inflamații sau chiar ruperea tendoanelor.

Cele mai frecvente țesuturi moi afectate sunt mușchii, tendoanele și ligamentele. Aceste leziuni apar adesea în timpul activităților fizice, însă uneori și activitățile cotidiene pot provoca o vătămare. Entorsele, contuziile, tendinitele și bursitele, sunt leziuni obișnuite ale țesuturilor moi.

Leziuni degenerative discale: boala degenerativă discala este o afecțiune legată de vârstă care apare atunci când unul sau mai multe dintre discurile vertebrale se deteriorează sau se descompun, ceea ce duce la durere. Discurile dintre vertebre permit, în mod normal, flexia și îndoirea spatelui, functionand ca o amortizare. Cu timpul, ele se uzeaza și nu mai oferă la fel de multă protecție ca înainte. De obicei, simptomele se agravează odată cu vârsta. Disconfortul poate varia, putand duce chiar la limitarea miscarilor. Cel mai frecvent simptom precoce este de obicei durerea și slăbiciunea în spate care radiază într-o altă zonă.

Factori de risc aparitiei bolilor degenerative discale:

 • Istoric familial de dureri de spate sau tulburări musculo-scheletale
 • Tensiune excesivă pe partea inferioară a spatelui cauzată de activitatea fizica intensă și ridicarea frecventă de greutăți
 • Posturi precare
 • Musculatura hipotonă (nedezvoltata)
 • Obezitatea
 • Fumatul

Simptome ale bolii degenerative discale:

 • Durerea: se află în partea inferioară a spatelui, a feselor sau la nivelul coapselor – superior și este intermitentă
 • Senzația poate fi dureroasă sau severă și poate dura de la câteva zile la câteva luni
 • Se amplifică atunci de ședere și se reactivează la mișcare
 • Se amplifica atunci când cel ce este afectat efectuează mișcări de aplecare, ridicare
 • Durerea scade atunci când se schimbă pozițiile sau când se efectuează mișcări de elongațue (întinderi voluntare ale vertebrelor, mușchilor, întregului corp)

Pentru a afla mai multe despre Terapiile Alpha Medica, contactează acum Managerul Relației cu Pacienții și solicită o consultație.

  *Nota Bene: data și ora aleasă sunt orientative și nu reprezintă garanția rezervării


  Asistent virtual