Odată cu înaintarea în vârstă și cu supra-solicitarea articulațiilor, sistemul musculo-scheletal poate suferi degenerări, susținute de un proces degenerativ, dând naștere unor afecțiuni inflamatorii, precum osteoartritele sau artrozele, cum mai sunt acestea numite. Acestea reprezintă boli degenerative articulare, care se manifestă prin dureri acute, având un impact major asupra calității vieții, asupra libertății de mișcare și a flexibilității.

Osteoartrita sau artroza este una dintre cele mai răspândite astfel de patologii. Cauza care stă la baza acestei boli este degenerarea sau lezarea cartilajului articulației, ducând la fricțiunea oaselor articulare și chiar la modificarea formei acestora.

Cele mai expuse dezvoltării unei artrite sunt articulațiile genunchiului (gonartroza) sau ale șoldului (coxartroza), acestea având cel mai mare grad de solicitare, însă poate apărea în același timp și la nivelul articulațiilor brațelor sau chiar la nivel cervical. Încidența este mai mare în rândul femeilor și deși se manifestă în jurul vârstei de 50 de ani, boala poate fi declanșată mult mai devreme.

Simptomatologia dată de această boală este, în primul rând, durerea articulară declanșată la efort și scade în intensitate la repaus. Este foarte important ca simptomele oricărei forme de artroză să nu fie ignorate ci atent monitorizate și investigate în vederea obținerii unui tratament care poate reduce durerea, îmbunătăți calitatea vieții și opri progresul degenerativ al cartilajului articular.

Mecanismul osteoartritelor

Mecanismul afecțiunii articulare nu este cunoscut pe deplin însă poate fi asociat cu deteriorarea cartilajului în urma supra-solicitării, a unei leziuni produse de o torsiune de menisc, a inflamației la nivelul cartilajului sau un defect metabolic al acestuia.

Deteriorarea cartilajului determină la nivel celular acțiuni suport de reparare, producându-se o extra cantitate de proteoglicani și colagen, dar si a unor enzime care intervin în degradarea cartilajului și astfel producerea de citokine inflamatorii. Această cantitate în exces de substanțe care mediază inflamația nu fac decât să stimuleze ciclul inflamator, producându-se astfel condrocite și celule sinoviale, ce vor duce la distrugerea cartilajului.

Simptomele osteoartritelor

Osteoartrita determină ruperea cartilajului articular, iar absența lui provoacă dureri puternice localizate la nivelul oricărei articulații. Cel mai frecvent sunt afectate mâinile, genunchii, șoldurile sau coloana vertebrală, iar bolnavul resimte dureri puternice, mai ales la finalul zilei sau după activități fizice solicitante.

În articulațiile normale, un material ferm, numit cartilaj, acoperă capătul fiecărui os. Cartilajul asigură o suprafață netedă, glisantă pentru mișcare articulară și acționează ca o pernă între oase. În această afecțiune, cartilajul se descompune, provocând durere, inflamație și probleme de mobilitate.

Pe măsură ce osteoartrita se agravează în timp, oasele se pot modifica structural și pot dezvolta creșteri numite osteofiți. Fragmente de os sau cartilaj pot apărea în jurul articulației. În organism, se produce un proces inflamator și se dezvoltă citokine (proteine) și enzime care afectează în continuare cartilajul. În stadiile finale ale acestei afecțiuni, cartilajul se uzează și nu mai permite o lubrifiere, ducând la deteriorarea articulațiilor și la dureri mai mari.

Cele mai cunoscute dintre simptomelor afecțiunilor articulare sunt:

  • Durerile acute
  • Rigiditatea
  • Lipsa flexibilității
  • Cracmentele sau trosnetul articular în timpul mișcării

Aceste simptome trebuie neapărat să alarmeze pacientul și să îl orienteze către consultul de specialitate, întrucât evoluția bolii nu poate duce decât la agravarea ei, la creșterea în intensitate a durerii și a pierderii flexibilității articulare.

Soluții de regenerare a cartilajului articular

Tratamentul afecțiunilor articulare urmărește reducerea durerii, redobândirea mobilității articulare și restabilirea funcționalităților membrului afectat.

Una dintre cele mai eficiente metode de tratament al bolilor de oase, este terapia regenerativă. Fie că vorbim de terapii regenerative cu celule stem mezenchimale (SVF) sau terapii cu factori de creștere și citokine antiinflamatorii (PRP sau ACRS), alături de complementare (laser, oxigenoterapie), această perspectivă nouă de tratament reprezintă o abordare minim-invazivă. Dacă terapiile cu factori de creștere (ACRS sau PRP) se ocupă de crearea unui mediu de regenerare prin scăderea inflamației și regenerează într-o anumită măsură anumite structuri (stimulăm celule din țesut să inițieze procesul de vindecare, factorii de creștere reprezentând combustibilul acestora, iar citokinele fiind proteinele semnal care ghidează celulele către leziune), terapia cu celule stem are rolul de a reface structurile (se formează un cartilaj asemănător cu cartilajul natural și ligamentele se repară).

Cum funcționează?

Terapia regenerativă nu are contra-indicații și care utilizează, în mod ideal, propriile resurse pentru a readuce procesul de vindecare prin propriile resurse.

Vindecarea este o reacție naturală a corpului uman

Vindecarea este un proces fiziologic, bazat pe caracteristicile celulelor noastre de a se diviza, de a se deplasa și de a se transforma într-un anumit tip de celulă, acolo unde este nevoie de ea. Medicina regenerativă a dezvoltat, de-a lungul timpului, diverse tehnici prin care și-a propus și a reușit cu succes să declanșeze procesul de auto-vindecare a corpului, utilizând substanțe proprii corpului. De-a lungul timpului, studiile au arătat că acest principiu, care inițial reprezenta un deziderat, a devenit posibil, înregistrând rezultate excepționale în tratamentul osteoartritei în cazul persoanelor cu vârstă înaintată și a sportivilor de performanță.

Soluții de tratament

Terapia PRP – Platelet-Rich Plasma

PRP–ul nu este altceva decât un produs sanguin obținut din propriul sânge, recoltat din sistemul vascular periferic, ce trece printr-un proces de centrifugare specific, cu scopul de a-și îmbogăți componența factorilor de creștere, a trombocitelor, citokinelor și proteinelor de adeziune. Practic, noul produs sanguin va fi mai bogat în nutrienți și în factori de creștere, pentru ca atunci când este injectat la nivelul zonei cu probleme, să poată susține procesul de vindecare a articulației bolnave.

Afecțiunile care pot fi tratate prin terapia PRP sunt: Afecțiunile articulare – artroza genunchiului sau a șoldului, condromalacia genunchiului, afecțiunile degenerative ale tendoanelor – tendinite sau tendinoze ale umărului, ahileană, epicondilite sau tendinitele genunchiului. Procesul de regenerare este obținut în urma efectuării mai multor ședințe, în funcție de planul de tratament prescris de medicul curant. În general, acesta poate dura între 2-3 săptămâni și 6-9 luni. Evoluția este urmărită prin investigații imagistice și prin examenul clinic efectuat de medicul ortoped.

Terapia cu Citokine Antiinflamatorii tip ACRS-Sanakin

Este tot un tip de terapie regenerativă care utilizează tehnologia ACRS. În linii mari, aceasta reprezintă tot o cură bazată pe infiltrații cu un ser obținut din sânge propriu, recoltat din sistemul circulator periferic, însă procesul de transformare al acestuia este puțin diferit.

ACRS, provenit din engleza Autologus Citokine Rich Serum este un produs autolog care odată recoltat, va trece printr-un proces complex de incubare, în urma căruia factorii de creștere trombocitari din componența sa cresc, la fel și numărul citokinelor antiinflamatorii ce joacă rol pro-regenerator în procesul de vindecare. Serul astfel obținut va fi reinjectat în zona afectată, tratamentul durând circa 3 ore, cu repetare a acestei proceduri de la 3 până la 5 ori, la interval de circa 7-10 zile.

Acest tip de terapie acționează subtil dar și eficient, ajutând organismul să se auto-vindece. Încă de la primele infiltrații, durerea scade drastic în intensitate, procesul de regenerare al țesutului declanșându-se încă de la primele ședințe.

Celulele stem mezenchimale (MSC)

Tratamentul cu celule stem mezenchimale și-au dovedit eficiența în regenerarea cartilajelor, meniscului, a tendoanelor și fracturilor osoase, fără a avea efecte secundare sau de respingere din partea organismului. Cum funcționează acestea?

Celulele stem sunt prelevate din măduva osoasă (printr-o tehnică specială de aspirație), sau de la nivelul țesutului adipos, din sângele periferic. În urma prelevării, ele vor fi reinjectate, ca și în cazul celorlalte terapii injectabile regenerative, la nivelul articulației sau zonei afectate.

Mecanismul de funcționare al celulelor stem se bazează pe deplasarea acestora către zona afectată , fiind atrase de proteinele secretate de țesutul inflamat. Odată ajunse aici, încep să producă chemokine, molecule de adeziune și factori de creștere în spațiul intercelular. De multe ori, administrarea numai a celulelor stem pentru anumite condiții poate fi insuficientă. Uneori, acest tip de terapie poate fi completată și cu alte metode terapeutice, complementare, care ajută în diferite procese: scăderea inflamației, restabilirea mobilității, activarea procesului de reparare a țesuturilor, creșterea vascularizației, precum și  stimularea tuturor proceselor imunomodulare.

Infiltrațiile cu celule stem mezenchimale sunt terapii biologice și au o eficiență crescută atunci când afecțiunea se află în stadiu incipient iar pacientul este tânăr. De aceea, candidatul ideal pentru terapiile injectabile regenerative sunt sportivii.


Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.