Prevenția afecțiunilor ginecologice

Prevenția afecțiunilor ginecologice reprezintă un ansamblu de măsuri pe care o femeie ar trebui să le adopte pentru menținerea sănătății aparatului reproducător și pentru diagnosticarea precoce a cancerelor care, descoperite din timp, pot fi vindecabile, fără a fi necesară o chirurgie mutilantă și mai ales, evitând un diagnostic cu puține opțiuni de tratament.

În materialul video de mai jos, Dr. Daniela Uzdriș, medic prima Obstetrică și Ginecologie, ne explică care sunt mijloacele de prevenție ale principalelor cancere care pot apărea în sfera genitală feminină: cancerul de col, cancerul de corp uterin și cancerul de sân.

Din păcate, România deține un loc fruntaș în lume ca și cazuistică și gravitate a cazurilor. Pacientele ajung la medic în stadii de avansate când tratamentul este paleativ sau este mutilant. Diagnosticat corect și la momentul optim, cancerul din sfera genitală este un cancer perfect tratabil care nu mutilează femeia și nu îi strică viața socială și viața de familie.

Necesitatea efectuării examenului periodic este esențială în prevenția acestor patologii. Prevenția cancerului de col uterin trebuie să înceapă imediat după inițierea vieții sexuale la fete, prin examinare anuală iar în cazul în care în familia femeii există cazuri de cancer în sfera genitală atunci monitorizarea trebuie să fie și mai atentă.

Cancerul de col uterin este un cancer care poate fi depistat foarte ușor și ideal este să fie diagnosticate leziunile pre-canceroase. Un cancer de col uterin este un cancer care se instalează în timp, este nedureros, iar în momentul în care acesta devine simptomatic el se află deja într-un stadiu avansat. Prevenția cancerului de col uterin presupune consultul periodic și banalul examen Papanicolau.

Testul Papanicolau are rolul de a depista celulele pre-canceroase, deci leziunile care preced apariția cancerului și de asemenea ne atrag atenția asupra modificările care sugerează posibila infecție cu papilloma virus. Pailloma virus este responsabil de 99,6% din cazurile de cancer de col uterin, se transmite prin raport sexual și pentru a duce în final la apariția cancerului de col uterin trebuie să găsească un col care este bolnav, care să prezinte o leziune.

Ceea ce este important este că astăzi, o leziune la nivelul colului uterin, depistată la timp, poate fi tratată conservator, fără a fi necesară histerectomia.

Cancerul de sân poate fi depistat destul de ușor făcând ecografie o dată pe an și peste 45 de ani se recomandă mamografia. Este un cancer care depistat la timp poate fi tratat conservator fără a mutila pacienta.

Cancerul de endometru este des întâlnit la vârsta menopauzei fiind asimptomatic, în momentul în care devine simptomatic fiind deja într-un stadiu avansat. Ceea ce este important este că ecografia genitală poate pune în evidență modificările la nivelul uterului și la nivelul mucoasei uterine astfel încât să atragă atenția asupra posibilității evoluției către cancerul de endometru.

Toate aceste lucruri pot fi depistate cu ajutorul examenului ginecologic, al examenului ecografic și a unor examene paraclinice care nu sunt dureroase, nu sunt scumpe, nu sunt laborioase, deci este o modalitate foarte simplă de a atrage atenția asupra unei patologii care să presupune apoi investigații suplimentare.

Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha MedicaLocație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha BeautyLocație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha MedicaFacebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedicaContact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.roNewsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


  Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.  Social


  Facebook

  Facebook


  Instagram

  Instagram


  Youtube

  Soluționarea alternativă a litigiilor
  Soluționarea online a litigiilor


  Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
  Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica  Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.