Recuperarea leziunilor musculo-scheletale ale sportivilor de performanță

Înaintarea în vârsta sau suprasolicitarea sistemului musculo-scheletal poate duce la degenerarea articulațiilor, tendoanelor și a ligamentelor. Acest proces degenerativ merge din păcate într-o singură direcție – debilitarea întregului aparat locomotor și astfel, scăderea mobilității și calității vieții pacienților.

Sportivii de performanță sunt candidații cel mai des atinși de efectele unui astfel de proces de eroziune, în special la nivelul articulațiilor, din cauza suprasolicitării din timpul antrenamentelor. În cazurile avansate, intervenția chirurgicală reprezintă, fără doar și poate,  soluția. Însă, este de preferat să nu se ajungă acolo, întrucât recuperarea post-operator poate fi de lungă durată, atrăgând cu sine o pauză lungă de pe terenul de joc.

Din fericire, medicina regenerativă aduce soluția ideală pentru sportivi. Prin tratamentele propuse, sensibil invazive, acestea au capacitatea de a declanșa un proces regenerativ natural, ajutând organismul să își refacă articulațiile, evitând intervenția chirurgicală, stopând procesul degenerativ și câștigând timp pe terenul de joc.

Iată care sunt terapiile de suport în recuperarea leziunilor musculo-scheletale ale sportivilor:

Terapia PRP – Platelet-Rich Plasma

PRP–ul nu este altceva decât un produs sanguin obținut din propriul sânge, recoltat din sistemul vascular periferic, ce trece printr-un proces de centrifugare specific, cu scopul de a-și îmbogăți componența factorilor de creștere, a trombocitelor, citokinelor și proteinelor de adeziune. Practic, noul produs sanguin va fi mai bogat în nutrienți și în factori de creștere, pentru ca atunci când este injectat la nivelul zonei cu probleme, să poată susține procesul de vindecare a articulației bolnave.

Afecțiunile care pot fi tratate prin terapia PRP sunt: Afecțiunile articulare – artroza genunchiului sau a șoldului, condromalacia genunchiului, afecțiunile degenerative ale tendoanelor – tendinite sau tendinoze ale umărului, ahileană, epicondilite sau tendinitele genunchiului. Procesul de regenerare este obținut în urma efectuării mai multor ședințe, în funcție de planul de tratament prescris de medicul curant. În general, acesta poate dura între 2-3 săptămâni și 6-9 luni. Evoluția este urmărită prin investigații imagistice și prin examenul clinic efectuat de medicul ortoped.

Terapia cu Citokine Antiinflamatorii tip ACRS-Sanakin

Este tot un tip de terapie regenerativă care utilizează tehnologia ACRS. În linii mari, aceasta reprezintă tot o cură bazată pe infiltrații cu un ser obținut din sânge propriu, recoltat din sistemul circulator periferic, însă procesul de transformare al acestuia este puțin diferit.

ACRS, provenit din engleza Autologus Citokine Rich Serum este un produs autolog care odată recoltat, va trece printr-un proces complex de incubare, în urma căruia factorii de creștere trombocitari din componența sa cresc, la fel și numărul citokinelor antiinflamatorii ce joacă rol pro-regenerator în procesul de vindecare. Serul astfel obținut va fi reinjectat în zona afectată, tratamentul durând circa 3 ore, cu repetare a acestei proceduri de la 3 până la 5 ori, la interval de circa 7-10 zile.

Acest tip de terapie acționează subtil dar și eficient, ajutând organismul să se auto-vindece. Încă de la primele infiltrații, durerea scade drastic în intensitate, procesul de regenerare al țesutului declanșându-se încă de la primele ședințe. În cazul sportivilor de performanță, faptul că durerea inflamatorie este redusă și că intervenția chirurgicală poate fi anulată sau chiar înlocuită înseamnă că se pot întoarce în timp util pe terenul de sport, fără a pierde șansa de a performa sau a rata competițiile sportive mult-așteptate.

Celulele stem mezenchimale (MSC)

Tratamentul cu celule stem mezenchimale și-au dovedit eficiența în regenerarea cartilajelor, meniscului, a tendoanelor și fracturilor osoase, fără a avea efecte secundare sau de respingere din partea organismului. Cum funcționează acestea?

Celulele stem sunt prelevate din măduva osoasă (printr-o tehnică specială de aspirație), sau de la nivelul țesutului adipos, din sângele periferic. În urma prelevării, ele vor fi reinjectate, ca și în cazul celorlalte terapii injectabile regenerative, la nivelul articulației sau zonei afectate.

Mecanismul de funcționare al celulelor stem se bazează pe deplasarea acestora către zona afectată , fiind atrase de proteinele secretate de țesutul inflamat. Odată ajunse aici, încep să producă chemokine, molecule de adeziune și factori de creștere în spațiul intercelular. De multe ori, administrarea numai a celulelor stem pentru anumite condiții poate fi insuficientă. Uneori, acest tip de terapie poate fi completată și cu alte metode terapeutice, complementare, care ajută în diferite procese: scăderea inflamației, restabilirea mobilității, activarea procesului de reparare a țesuturilor, creșterea vascularizației, precum și  stimularea tuturor proceselor imunomodulare.

Infiltrațiile cu celule stem mezenchimale sunt terapii biologice și au o eficiență crescută atunci când afecțiunea se află în stadiu incipient iar pacientul este tânăr. De aceea, candidatul ideal pentru terapiile injectabile regenerative sunt sportivii.

Afecțiuni ale sportivilor tratate cu succes prin medicina regenerativă

  • Ruptura ligamentelor încrucișate – atunci când se impune intervenția chirurgicală perioada de recuperare este de aproximativ 1 an de zile. Prin regenerarea ligamentelor, cu ajutorul infiltrațiilor cu celule stem, sportivul își poate relua activitatea într-o perioadă de 3 până la 6 luni. Procedura se realizează cu succes într-o singură zi, și conform studiilor, are un prognostic foarte bun chiar și în cazurile severe.
  • Leziuni articulare, musculare, tisulare, epicondilita sau “cotul tenismenului” sunt numai câteva dintre afecțiunile asociate activităților sportive, în special a performerilor. Soluția non chirurgicală pentru acestea, cu prognostic excelent și recuperare de scurtă durată s-a dovedit a fi terapia PRP. Pacienții care și-au tratat durerile inflamatorii cu ajutorul acestor infiltrații au reușit să se întoarcă rapid la activitățile sportive, iar investigațiile imagistice prin Rezonanță Magnetică au atestat refacerea definitivă a țesutului lezat, oprind evoluția procesului degenerativ.

Beneficiul major al tratamentelor regenerative este tratarea cauzei afecțiunii și nu a simptomelor, lucru care duce la rezolvarea problemei de sănătate pe termen lung. Referindu-ne strict la sportivii de performanță, tratamentele regenerative aplicate în scopul vindecării afecțiunilor specifice reprezintă soluția optimă de tratament, reușind de multe ori să ocolească o cură chirurgicală, care i-ar face să își piardă poziția pe terenul de joc.


Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.