Rolul Oxigenului în Boala Arterială Periferică

Ce este Boala Arterială Periferică – Statistici îngrijorătoare

Aproape 10% din populația lumii și peste 25% dintre persoanele de peste 65 de ani au fost diagnosticați cu boală arterială periferică (BAP), o afecțiune vasculară care provoacă blocaje la nivelul arterele membrelor inferioare. Această problemă are drept cauză acumularea plăcii de aterom (colesterol) în interiorul vasului de sânge (endoteliu).

Boala arterială periferică este diferită de boala cardiacă, deoarece blocajele sunt în afara inimii, în special în arterele abdomenului, pelvisului și a picioarelor.

Pacienții cu boală arterială periferică pot fi diagnosticați, de asemenea, cu boală vasculară periferică (PVD) sau boală ocluzivă vasculară periferică (PVOD). Aceste patologii conexe evidențiază o cauză mai amplă, generalizată, cuprinzând și arterele din afara inimii, în special cele de la nivelul gâtului și rinichilor.

La unii pacienți cu BAP, sistemul vascular poate compensa fluxul redus de sânge prin formarea unor căi alternative, numite vase colaterale, care ocolesc zona blocată (ischemia). În cazuri din ce în ce mai frecvente însă, vasele colaterale pot să nu fie suficiente sau aportul de sânge cu oxigen să fie mult prea redus, ceea ce duce la apariția durerilor la nivelul picioarelor chiar și în repaus, la apariția unor zone de culoare diferită de restul tegumentului sau a unor răni care nu vindecă. În timp, fumatul, alimentația inadecvată și o activitate fizică redusă, asociată cu boli precum hipertensiunea arterială și diabetul, fac ca pereții vaselor să devină din ce în ce mai rigizi și mai îngustați.

Simptome și complicații

Dacă una dintre simptomele de mai jos apare frecvent ar trebui să fim atenți la semnalele pe care ni le transmite corpul nostru:

  • Durere persistentă sau intermitentă a picioarelor (claudicație) sau crampe la mers
  • Amorțeală sau pierderea senzației la nivelul membrului afectat
  • Dureri care se vindecă lent sau nu se vindecă
  • Diferențe de temperatură sau culoare între membre
  • Scăderea ratei creșterii unghiilor la membru afectat
  • Dureri de picioare în repaus

În BAP, principalele vase de sânge ce au de suferit sunt arterele, atunci când transportul de sânge îmbogățit cu oxigen în întregul organism este pus în dificultate. 

Așa apare ateroscleroza, principalul proces ce afectează arterele.

Acesta determină îngroșarea peretelui arterial și, implicit, scăderea fluxului sangvin, ceea ce înseamnă că țesuturi importante nu mai pot fi oxigenate în mod corespunzător. Un țesut hipo-oxigenat (privat de oxigen sau oxigenat în mod insuficient provoacă complicații într-un timp relativ scurt.

În general, cele mai cunoscute probleme se referă la membrele inferioare. În această situație, fluxul sanguin scăzut către mușchii gambei determină apariția durerii musculare la mers pe jos ce poate varia de la un kilometru până la doar câțiva metri. Acest simptom se numește claudicație intermitentă. Durerea se ameliorează dacă pacientul se oprește din mers și reapare la aceeași distanță dacă se reia mersul pe jos. Nu doar mușchii gambei pot fi afectați în acest mod, dar și cei ai coapsei și chiar ai feselor, dacă îngustarea vasului sangvin este la un nivel superior al membrului inferior.

Ateroscleroza arterelor membrelor inferioare determină ischemia cronică de membru inferior. În stadii avansate, pacientul poate prezenta durere de repaus, ceea ce înseamnă că fluxul sangvin la nivelul membrului inferior afectat este foarte scăzut. Din această patologie numită ischemie critică de membru inferior fac parte și ulcerele ce nu se vindecă datorită unui flux sangvin arterial scăzut.

Boala Arterială Periferică afectează calitatea vieții și poate fi un semn precoce cu privire la apariția unor afecțiuni mai grave, inclusiv a bolilor de inimă. Dacă nu este corect gestionată, BAP poate duce la infarct miocardic sau la accident vascular cerebral.

Diagnosticul Bolii Arteriale Periferice

Dacă sunteți suspect de această afecțiune, medicul dumneavoastră va efectua un test cunoscut sub numele de indicele gleznă-braț. Aceasta este o investigație noninvazivă ce constă în măsurarea tensiunii arteriale la nivelul ambelor brațe și glezne, după o pauză de repaus de 5 minute.

O valoare între 0.9 (valoare normală) și 1.3 este considerată normală, însă orice valoare în afara acestui interval sugerează prezența bolii arteriale. Un indice de peste 1.3 poate fi înregistrat cu precădere în cazul pacienților în vârstă, diabetici sau cu boală renală cronică, datorită calcificării peretelui arterial.

Acest test măsoară diferența dintre tensiunea arterială sistolică din brațe și presiunea sistolică de la nivelul gleznelor. Pe baza rezultatului acestui test, o ecografie poate fi recomandată pentru a determina amploarea blocajului. Angiografia, o procedură de colorare cu raze X sau o scanare tomografică computerizată (CTA) pot fi, de asemenea, utilizate pentru a defini mai precis locația exactă a blocajului.

Prevenire și tratament

O serie de recomandări medicale sunt esențiale cu scoul prevenirii apariției Bolii Arteriale Periferice:

  • Încercați să limitați consumul de tutun
  • Adoptați o dietă sănătoasă, bogată în alimente cu conținut scăzut de grăsimi și colesterol, ceea ce poate regla și greutatea corporală
  • Reduceți stresul și factorii nocivi înconjurători
  • Fiți activi prin exerciții în mod regulat.

O atitudine profilactică și de grijă pentru sănătatea noastră va fi întotdeauna de dorit. Tratamentele clasice se referă la intervențiile chirurgicale, însă recomandările echipei noastre va fi întotdeauna concentrarea pe cauză și nu pe efectul afecțiunii și aboradarea integrată a problemei. Astfel, terapiile celulare regenerative și cele complementare cu rol de conservare și diminuarea factorilor de risc vor fi alegerea naturală, biologică, sigură și eficientă.

Terapii Regenerative în Boala Arterială Periferică

În funcție de gravitatea Bolii Arteriale Periferice, echipa clinicii Alpha Medica propune o serie de tratamente, care utilizează terapii regenerative, cu scopul scăderii factorilor de risc, dar și terapii medicale noninvazive (nechirurgicale): acestea din urmă se referă la terapiile de oxigenare (hiperbară și intravenoasă), laser terapie cu rol microangiogenetic, injecții cu factori de creștere și celule cu rol reparator și regenerativ.

Terapia cu Oxigen Intravenos în BAP

Această metodă medicală se referă la administrarea intravenoasă de oxigen pur, cu ajutorul unui echipament special. Procedura este una simplă, fără riscuri, efectuată de personal medical specializat și calificat. Scopurile terapeutice sunt reprezentate de creșterea saturației de oxigen la nivel arterial, sporirea mecanismelor antiinflamatorii și antioxidante ale organismului, precum și stimularea mecanismelor de apărare împotriva alergenilor, a microorganismelor, dar și efect antitumoral.

Odată administrat intravenos, oxigenul se leagă într-o proporție de peste 95% de hemoglobina din sânge, formând oxihemoglobina, proteină cu rol important în reparația endoteliului vascular . Restul duce la apariția “bulelor de oxigen” care, pentru o scurtă perioadă de timp, sunt considerate corpi străini (antigene) de către mecanismele de apărare, organismul răspunzând acestora prin producerea celulelor albe (leucocitelor) granulocite.

Efectele antiinflamatorii, mecanisme vasodilatatoare și antitrombotice evidențiate prin studii clinice demonstrează eficacitatea ridicată a terapiei de oxigenare intravenoasă în Boala Arterială Periferică.

Caz clinic 1:

Un fermier în vârstă de 56 de ani, vechi fumător, diagnosticat cu diabet acum șase ani, s-a prezentat în clinică pentru terapia de oxigenare intravenoasă cu probleme la mers, care au început cu o durere musculară în zona gambelor, bilateral, care au progresat rapid, ducând la incapacitatea de a se mișca mai mult de 50 m, după care trebuia să se odihnească. Diagnosticul pus a fost de claudicație intermitentă. Pacientul a experimentat o îmbunătățire considerabilă a capacității sale de a merge după doar trei săptămâni de terapie de oxigenare și a fost capabil să acopere distanțe de peste 1.5 km pe zi, durerile dispărând după primele 5 zile de tratament.

Caz clinic 2:

Un pacient diferit, domnul Z., cu vârsta de 63 de ani a venit în clinică suferind de tulburare circulatorie periferică și claudicație intermitentă, fiind nevoit să facă pauză la fiecare 30 metri.

În urma analizei imagistice, artera iliacă s-a dovedit a fi cea mai afectată. Deși îi fusese recomandat un tratament chirurgical, pacientul a preferat Terapia de Oxigenare Intravenoasă.

Domnul Z. a fost capabil să parcurgă distanțe de 300m după numai patru ședințe. După cinci săptămâni, el face deja călătorii mai lungi și a reînceput să facă plimbări și să susțină concerte de muzică simfonică, fără nicio durere. Constatarea medicală în aceste cazuri de ocluzie vasculară, a fost aceea de stimulare și îmbunătățire rapidă a circulației colaterală prin oxigenare . 

Indiferent că ai identificat problema de Boala Arterială Periferică, dacă ai diagnosticat o problemă cardiovasculară sau te confrunți cu alte complicații specifice, terapiile celulare regenerative și cele complementare sunt un real ajutor. Cheia siguranței sănătății tale rămâne atitudinea proactivă, preventivă și de susținere, un stil de viață sănătate și limitarea comportamentelor cu potențial dăunător.

Iar atunci când ai o problemă, știi că poți apela la profesioniști. Pentru un parteneriat în sănătate, vă invităm să ne urmăriți pe toate rețelele noastre de socializare și să fiți parte din #ComunitateaAlphaMedica.


One comment

  • Maria L.

    13/06/2020 at 5:18

    Foarte interesante informatii. Multumim.

    Reply

Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.