Terapia cu celule stem autologe

Terapie cu celule stem mezenchimale

Ce sunt terapiile celulare regenerative?

Terapiile Celulare Regenerative sunt terapii biologice care folosesc mai multe surse de celule stem în scopul regenerării, restaurării și revascularizării țesuturilor lezate.

Celulele stem se pot clasifica fie după potențialul de diferențiere (în ceea ce se pot transforma), fie după origine (sursa din care provin).

Există numeroase tipuri de celule stem, dar cele cu eficiență terapeutică în condițiile abordate de specialiștii Alpha Medica sunt celulele stem pluripotente mezenchimale.

Indiferent de originea lor, terapiile celulare regenerative reprezintă cea mai inovatoarea divizie a Medicinei Regenerative, cu rezultate spectaculoase.

Ce sunt celulele stem mezenchimale?

Celulele stem mezenchimale sunt celule progenitoare pluripotente capabile să se diferențieze în mai multe linii celulare (osteogen, adipogen, condrogen, neurogen, miogen și cardiomiogen). Importanța acestui tip de celulă este dată de faptul că aceasta se poate regenera și se poate diferenția în oricare dintre cele trei straturi de nucleu: ectoderm, endoderm și mezoderm.

Celulele stem mezenchimale (MSC) sunt avantajoase față de alte tipuri de celule stem din mai multe motive. În primul rând, acestea evită problemele etice care înconjoară cercetarea cu celule stem embrionare. În al doilea rând, studii repetate au descoperit că MSC-urile sunt imun privilegiate, ceea ce le face un tip celular avantajos pentru transplantul alogen. MSC-urile reduc atât riscurile de respingere, cât și complicațiile transplantului.

De asemenea, s-au înregistrat progrese în utilizarea celulelor stem mezenchimale pentru regenerarea țesuturilor umane, inclusiv cartilajele, meniscul, tendoanele și fracturile osoase, deoarece MSC-urile pot exercita efecte regenerative prin chemotactismul către țesuturile deteriorate, reglarea răspunsurilor imune, fără a avea efecte negative asupra organismului.


Beneficiile terapiei celulare regenerative prin MSC:

  • Ameliorarea simptomelor asociate bolii
  • Regenerarea țesutului afectat
  • Diminuarea durerii
  • Corectarea funcției care a fost afectată

Este important să înțelegem că, pentru a obține cele mai bune rezultate, se utilizează o abordare integrată, în care utilizarea celulelor stem este doar una dintre etapele. Terapia complexă include diferite metode care ajută celulele stem în timpul recuperării, de exemplu, fizioterapie, reflexoterapie, laser terapie, oxigenoterapie și alte metode.

Prin administrarea MSC transplantate în concentrație ridicată, terapiile celulare prin MSC îmbunătățesc supraviețuirea și reînnoirea celulelor tisulare sănătoase prin activarea diferențierii celulelor stem locale, care ajută la restabilirea funcțiilor țesutului pierdut. Celulele stem au, de asemenea, efecte imuno-modulatoare și o capacitate de a stimula dezvoltarea neuronilor, precum și a unor noi vase de sânge.

De unde pot fi prelevate celulele stem mezenchimale?

Celulele stem mezenchimale – MSC pot fi derivate din măduva osoasă sau din țesutul adipos.

Celulele stem derivate din măduva osoasă

Eficiența terapeutică a MSC a fost dovedită prin studii clinice în tratarea afecțiunilor ortopedice, neurologice și nu numai.

Celulele stem provenite din măduva osoasă sunt utilizate în sistem autolog (adică sunt recoltate și administrate aceluiași pacient), printr-o procedură specială de aspirație a măduvei osoase. Administrarea lor se realizează prin injectare, la nivelul țesutului afectat. Mecanismul de vindecare al acestei terapii se bazează pe efectul terapeutic al MSC, bogate în factori de creștere, fiind astfel capabile să declanșeze un proces de vindecare la nivelul țesutului afectat.

Celulele stem derivate din țesutul adipos

Folosirea MSC derivate din țesut adipos prezintă avantajul, față de prima sursă (măduva osoasă) de a putea fi recoltate mai ușor și de a fi accesate de mai multe ori, prin tehnici minim-invazive (printr-o procedură numită mini lipoaspirație).

Celulele MSC derivate din țesutul adipos sunt utilizate tot în sistem autolog și se pot diferenția în diferite tipuri de celule: osteocite, adipocite, celule neuronale, celule endoteliale vasculare, celule β pancreatice și hepatocite. Proprietățile și avantajele lor extraordinare, dar și gama largă de aplicații terapeutice unde se pot utiliza împreună cu terapiile complementare fac din această sursă biologică una demnă de explorat, extrem de valoroasă și relevantă pentru domeniul Medicinei Regenerative.

Mecanismul terapeutic al celulelor stem mezenchimale (MSC)

Atunci când celulele ajung în corp, acestea circulă pe cale sanguină până când sunt atrase de proteinele secretate de țesutul inflamat sau deteriorat. În continuare, celulele stem se deplasează către zona afectată începând să producă diverși factori de creștere, chemokine (ajută celulele să migreze) și molecule de adeziune (reglează interacțiunile celulare la nivel molecular).

Principalul efect terapeutic al celulelor stem este reprezentat de capacitatea lor de a produce citokine și factori de creștere în spațiul intercelular. Aceste substanțe chimice speciale sunt capabile să activeze funcțiile regenerative ale celulelor îndepărtate și să promoveze vindecarea țesuturilor. Acest mecanism se numește reglare paracrină. Citokinele ajută la blocarea semnalelor inflamației în diferite boli, inclusiv în procesele autoimune.

De multe ori, administrarea numai a celulelor stem pentru anumite condiții poate fi insuficientă. Terapia celulară funcționează mai eficient atunci când este combinată cu alte metode terapeutice, complementare, care ajută în diferite procese: scăderea inflamației, restabilirea mobilității, activarea procesului de reparare a țesuturilor, creșterea vascularizației, precum și  stimularea tuturor proceselor imunomodulare.

Administrarea terapiei celulare prin MSC

Înainte de efectuarea procedurii, pacientul este supus unui examen complet pentru a determina starea clinică a acestuia. Ulterior, specialiștii noștri vor elabora un plan terapeutic personalizat, utilizând terapii celulare de bază, dar și o serie de proceduri terapeutice complementare, de susținere, regenerare și stimulare mitocondrială.

Recoltarea și administrarea celulelor MSC se realizează în sistem autolog (de la pacient la același pacient), neexistând niciun risc de respingere a probei și având un grad de 100% compatibilitate.

Procedurile se realizează sub supraveghere medicală, în rezerve special amenajate, în condiții de siguranță. Volumul de masă celulară necesar tratamentului este calculat în funcție de anumiți parametri. Urmează elaborarea unui raport al produsului celular, care indică numele produsului celular, sursa celulelor, data extragerii, caracteristicile celulelor, descrierea finală a produsului și alți parametri medicale care permit specialiștilor noștri să garanteze utilizarea autologă și în scop terapeutic a celulelor stem.

Care sunt indicațiile, contraindicațiile și efectele secundare?

Deși terapiile biologice cu celule stem au un rezultat mai bun cu cât se efectuează într-un stadiu  incipient al bolii sau cu cât pacientul este mai tânăr și mai puțin afectat de condiții colaterale, pacienții apelează la aceste terapii, de obicei, în cazurile în care tratamentele clasice nu au fost eficiente.

Astfel, terapiile celulare regenerative pot reprezenta unica opțiune terapeutică în cazul unor afecțiuni greu vindecabile sau care, cel puțin până în prezent, nu și-au găsit rezolvarea prin medicina clasică. La Alpha Medica, venim în întâmpinarea pacienților cu soluții medicale inovatoare prin care urmărim susținerea și potențarea medicinei clasice dar și activarea propriilor resurse de vindecare ale organismului uman.  De aceea recomandăm și încurajăm pacientul să privească ambele abordări ca soluții terapeutice viabile care se pot completa în scopul echilibrării, redării calității vieții și în final a obținerii vindecării.

Ce trebuie să excludem înainte de începerea unei terapii regenerative:

Înainte de terapia celulară regenerativă, este necesară excluderea contraindicațiilor pentru terapiile celulare, inclusiv:

  • Orice boală infecțioasă acută;
  • Cancer sau o afecțiune precanceroasă;
  • Accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu în ultimele 3 luni;
  • Tulburări mentale și dependențe;
  • Contraindicații pentru anestezie și / sau risc ridicat de sângerare și / sau procese patologice în zona biopsiei propuse
  • Sarcina și alăptarea
  • Beneficii și rezultate

    Programare online



    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.

    Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


    Alpha Medica



    Locație

    DN 72A, 159
    Voinești, Dâmbovița

    Email

    contact@alphamedica.ro


    Alpha Beauty



    Locație

    B-dul Carol I, 31
    Târgoviște, Dâmbovița

    Email

    contact@alphamedica.ro


    Social


    Facebook

    Alpha Medica

    Instagram

    Alpha Medica



    Facebook

    Alpha Medica Târgoviște

    Instagram

    Alpha Medica Târgoviște


    Youtube

    https://www.youtube.com/AlphaMedica



    Contact


    Telefon

    0748 633 422


    Locație

    Voinești, DN72A, 159
    Dâmbovița

    Locație

    B-dul Carol I, 31
    Târgoviște, Dâmbovița


    Email

    contact@alphamedica.ro



    Newsletter


    Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


      Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



      Social


      Facebook

      Facebook


      Instagram

      Instagram


      Youtube

      Soluționarea alternativă a litigiilor
      Soluționarea online a litigiilor


      Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
      Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



      Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.