terapia cu oxigen

Ce este oxigenoterapia și care sunt beneficiile ei?

Oxigenul reprezintă un aliat unic al organismului uman, având rolul de a spori mecanismele antioxidante și antiinflamatorii ale corpului și de a acționa împotriva stresului oxidativ, cauza celor mai multe afecțiuni cronice.

Oxigenul este esențial pentru metabolismul celular și, prin urmare, oxigenarea țesuturilor reprezintă un factor cheie pentru ca funcțiile vitale ale organismului să fie restabilite și normalizate.

Oxigenoterapia intravenoasă

Terapia de oxigenare intravenoasă implică administrarea de oxigen pur, în mod sistemic (intravenos), cu ajutorul unor echipamente speciale, având ca scop tratarea multiplelor boli cronice. Această terapia are la baza principiul ”hormesis”, adică administrat în doze mici oxigenul este non-toxic, modulează energia celulară și eliberează moleculele nutritive, responsabile de procesele biologice de regenerare a organismului. Creșterea saturației de oxigen la nivel arterial și stimularea sintezei eozinofilelor sunt, așadar, principiile celui mai puternic mecanism de apărare, propriu corpului.

Cum acționează?

Odată ajuns în sânge, oxigenul se leagă într-o proporție de peste 95% de hemoglobină, formând oxihemoglobina. Restul oxigenului duce la apariția așa numitelor bule de oxigen, ce sporesc mecanismele antioxidante ale corpului.

Cum se desfășoară procedura?

Administrarea se face printr-o puncție venoasă, sub un protocol de lucru bine documentat de specialiștii noștri. Terapia nu prezintă riscuri sau efecte adverse, este sigură, nu prezintă risc de embolie pulmonară, nu este dureroasă, rezultatele fiind obținute pe parcursul mai multor ședințe.

Beneficiile oxigenoterapiei intra-venoase

Studiile clinice au demonstrat că putem obține următoarele efecte în urma terapiei de oxigenare intravenoasă:

  • Antiinflamator
  • Anti-aterosclerotic
  • Antioxidant
  • Bronhodilatator
  • Diuretic
  • Antiviral
  • Antimicrobian
  • Antiparazitar
  • Antitumoral și Antimetastatic
  • Oxigenul – medicamentul numărul 1 în tratarea bolilor cardiovasculare și neurologice

Când este recomandată oxigenoterapia intra-venoasă?

Numeroase studii clinice au dovedit rezultate impresionante ale terapiei de oxigenare intravenoase în afecțiuni cardiace și vasculare precum:

  • Hipertensiune Arterială și complicații
  • Boli coronariene
  • Infarct miocardic în antecedente
  • Micro și macro angiopatie
  • Ulcere venoase și arteriale
  • Necroze și gangrene
  • Claudicație intermitentă

Totodată, pacienții care prezentau neuropatii, nevrite, vertij, scăderea capacității de concentrare, dar și cei cu accidente vasculare în antecendente și hemiplegie, au avut rezultate impresionante după terapia de oxigenare intravenoasă

Deoarece efectele acestei terapii sunt în principal vasodilatatoare, antioxidante, antiinflamatoare și imuno-modulatoare, fără efecte secundare grave oxigenul este ”medicamentul” biologic de care ar trebui să beneficieze orice persoană, pentru tratarea, dar și prevenirea apariției majorității bolilor.

Un alt efect important al oxigenului în corpul uman este de detoxifiere.

Pentru tratamentele generale și cu rol de prevenire, oxigenul administrat intravenos este un antidepresiv puternic, previne insomniile și apneea de somn, oboseala cronică, crește rezistența la infecții și alergii. Lipsa lui duce la epuizare și disconfort, afectează sistemul imunitar, iar, în timp, cauzează afecțiuni care necesită atenție sporită și tratamente specifice.

Este dovedit efectul puternic antiviral, antibacterial, antifungic și antialergic, al oxigenului, iar administrarea sistemică are rezultate excelente în:

  • Afecțiuni cardiovasculare: claudicație intermitentă, ulcere venoase și gangrene, microangiopatii, macroangiopatii
  • Boli coronariene: prevenirea infarctului miocardic acut
  • Boli inflamatorii cronice și alergice: astm bronșic, bronșite cronice, eczeme, alergii cronice, neurodermatite, psoriazis
  • Boli inflamatorii cronice hepatice: hepatite, ciroze, pancreatite cronice
  • Post AVC: recuperare și regenerarea celulelor distruse, restabilire echilibru
  • Boli neurodegenerative: Parkinson, Alzheimer, ca terapie complementară folosită cu scopul de a limita evoluția acestora
  • Antitumoral și antimetastatic: terapie complementară

Terapiile de Oxigenare ocupă un loc important în planurile terapeutice propuse pacienților noștri. Într-o abordare integrată, acestea sunt parte din protocolul de lucru, dar, cu siguranță dovedesc rezultate impresionante folosite independent.

Oxigenoterapia hiperbară

Foarte multe dintre afecțiunile de care suferim (așa numitele comorbidități) sunt cauzate de lipsa de oxigen în țesuturi și organe. Oxigenul este unul dintre cei mai importanți combustibili ai organismului.

Celula umană are nevoie de oxigen pentru a-și realiza funcțiile biologice iar lipsa acestuia sau o cantitate insuficientă poate duce la apariția dezechilibrelor în corp. Organismul uman încearcă să calibreze permanent nivelul de oxigen la un anumit nivel, astfel încât să existe suficient oxigen pentru nevoile fiecărei celule din corp. Însă atunci când nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut, apare fenomenul de hipoxie. Acest lucru înseamnă că organismul are dificultăți în furnizarea de oxigen către celulele, țesuturile și organele sale.

Așadar, dacă suferiți de respirație îngreunată, durere de cap, senzație de neliniște, amețeală, dureri în piept, tensiune arterială crescută, lipsa coordonării, palpitații, răni care nu se închid, necroze, acestea pot reprezenta o cauză a hipoxiei.

Cum acționează?

Terapia cu oxigen hiperbar îmbunătățește procesul natural de regenerare al organismului prin inhalarea de oxigen pur, de concentrații mari, de peste 21%, la o presiune atmosferică controlată și de trei ori mai mare decât cea normală. Efectul terapiei este de hiperoxigenare. Respirarea oxigenului pur sub presiune mărește abilitatea organismului de a se vindeca, având și multiple alte beneficii.

În mod normal, oxigenul este transportat în corp de celulele roșii, însă inovația terapiei cu oxigen hiperbar constă în difuzarea unei cantități mai mari de oxigen în plasma, în celulele nervoase, în sistemul limfatic, osos, stimulând circulația sanguină a întregului organism.

Oxigenoterapia hiperbară modernă înregistrează presiuni de peste 2 bari ATA.

La Alpha Medica terapia cu oxigen hiperbar este utilizată atât ca terapie singulară, extrem de valoroasă și cu rezultate impresionante, cât și ca tratament complementar. Spre deosebire de terapia cu oxigen intravenos, în terapia cu oxigen hiperbar administrarea oxigenului se face diferit.

Cum se desfășoară procedura?

Dacă prima opțiune presupunea puncție venoasă, în cazul terapiei hiperbare, administrarea oxigenului se dispersează în întreaga incintă presurizată. Capsula monoloc (camera hiperbară) este presurizată până la 2 bari, într-un interval de timp specific, în funcție de pacient.

În timpul compresiei capsulei, pacientul poate experimenta sensibilități în zona auriculară și înfundarea urechilor, senzație normală ușor de suportat. Camera hiperbară monoloc se utilizează de către un singur pacient adult în condiții de siguranță și maximă securitate. Pacientul va fi întotdeauna supravegheat de către personalul clinicii, comunicând printr-un interfon special.

Durata unei ședințe este între 60-90 de minute, timp suficient pentru presurizare și depresurizare. În timpul acesta, invitația noastră este pentru relaxare, un TV fiind instalat chiar deasupra camerei hiperbare, spre confortul și buna dispoziție a celor care ne vizitează.

Terapia cu oxigen hiperbar presupune o serie de ședințe derulate la un interval specific, în funcție de condiția pacientului, protocol stabilit de medicul nostru specialist în Oxigenoterapie și Medicină Hiperbară.

Beneficiile Terapiei cu Oxigen Hiperbar

Terapia cu Oxigen Hiperbar implică inspirația oxigenului pur în capsula monoloc care, presurizată până la 2 bari aduce o serie de beneficii impresionante.  La origine, una dintre cele mai cunoscute aplicații terapeutice era boala de decompresie a scafandrilor, însă, evoluția acestui domeniu a documentat și dovedit prin studii clinice multiple alte afecțiuni și condiții tratabile cu oxigenul hiperbar: infecțiile grave, rănile greu vindecabile, complicații ale diabetului sau radioterapiei.

Concentrația crescută de oxigen ajută corpul să lupte cu bacteriile și, totodată, stimulează sinteza și eliberarea de factori de creștere și celule stem, ceea ce promovează regenerarea și vindecarea țesuturilor. Oxigenoterapia hiperbarică crește cantitatea de oxigen transportată de sânge, restabilind funcția țesuturilor private de oxigen (hipoxice).

Iată câteva numai dintre afecțiunile tratate prin oxigenoterapie hiperbară:

Embolie gazoasă: afecțiune determinată de pătrunderea de gaz intravascular, ducând la insuficiență cardiacă acută, microembolii la nivelul circulației cerebrale sau coronariene cu apariția de tulburări majore.

Boala de decompresie: afecțiune cauzată de inhalarea de azot cu potențial toxic foarte mare, dacă trece brusc în sânge, provocând dureri musculare și articulare, dar și afectarea sistemului nervos central.

Arsuri termice: afecțiuni care apar în urma expunerii prelungite la soare sau cauzate de accidente, caracterizate prin deficitul de vascularizație și oxigenare, care îngreunează vindecarea și duce la o restructurare deficitară a matricei pielii.

Intoxicații cu monoxid de carbon: afecțiuni care sunt cauzate de inhalarea unei cantități mari de monoxid de carbon, înlocuind oxigenul transportat de sânge. Concentrația de carboxihemoglobină din sânge determină pierderi de memorie, hipoacuzie, tulburări de comportament, deteriorare neuronală sau chiar deces.

Infecții și răni greu vindecabile: infecții necrozate ale țesuturilor care apar ca urmare a prezenței unor germeni anaerobi: gangrenă gazoasă (miozita clostridiană), fasceita necrozantă, infecții ale țesuturilor moi: piciorul diabeticului, infecții osoase (complicații ale rănilor cronice): osteomielita refractară.

Grefe de piele compromise: condiție care apare ca urmare a respingerii corpului a grefei noi de piele, ducând la complicații chirurgicale, infecții, vascularizație deficitară, insuficiență arterială, ischemie sau necroza țesutului.

Sindrom de compartiment/ Ischemia traumatică acută: condiție ce se instalează prin strivirea sau comprimarea vaselor de sânge, a nervilor și mușchilor ca urmare a unui accident, căzătura sau răni prin strivire, provocând infecții, necroze, sau chiar deces. Ischemia traumatică reprezintă o condiție deosebit de gravă, caracterizată prin distrugerea vaselor sanguine și a filetelor nervoase.

Alte indicații:

  • Oboseală cronică
  • Migrene
  • Dureri de cap
  • Anemie severă
  • Hipoacuzie brusc instalată

Folosită ca terapie complementară și de susținere în afecțiuni precum:

  • Autism
  • Paralizie cerebrală
  • Scleroză multiplă
  • Boala Alzheimer
  • Boala Lyme
  • Lupus
  • Neuropatie diabetică

Contraindicații

Înainte de orice terapie medicală, regenerativă sau complementară, starea generală de sănătate a pacientului este atent monitorizată. Antecedentele, comorbiditățile, respectiv orice alte informații cu privire la istoricul bolilor sunt deosebit de importante.

Încurajăm comunicare nemijlocită și transparență maximă, astfel ca rezultatele terapiilor Alpha Medica să fie cele așteptate.

În general pentru Terapia cu Oxigen Hiperbar este bine să se țină cont de următoarele aspecte:

  • Răceală
  • Febră
  • Claustrofobie
  • Afecțiuni auriculare, infecții ale urechii
  • Trompa lui Eustachio
  • Pneumotorax spontan sau intervenții chirurgicale la nivelul toracelui.
  • Afecțiuni caracterizate de episoade de convulsii
  • Sinuzită sau infecții acute ale tractului respirator superior

Alpha Medica este singura clinica din România membru activ al Societății de Oxigenoterapie din Germania, unic reprezentat al tehnologiei IV Oxygen în Sud Est Europa. Din echipa noastră fac parte doi importanți medici specialiști în oxigenoterapie intravenoasă și medicină hiperbară, considerând că doar expertiza amplă ne poate recomanda pe termen lung în relația noastră cu pacienții.

Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.