Terapiile Celulare Regenerative

Ce sunt Terapiile Celulare Regenerative

Terapiile Celulare Regenerative sunt terapii biologice care folosesc mai multe surse de celule stem în scopul regenerării, restaurării și revascularizării țesuturilor lezate.

Celulele stem se pot clasifica fie după potenţialul de diferenţiere (în ceea ce se pot transforma), fie după origine (sursa din care provin).

Există numeroase tipuri de celule stem, dar cele cu eficiență terapeutică în condițiile abordate de specialiștii Centrului de Medicină Regenerativă și Complementară Alpha Medica sunt celulele stem pluripotente mezenchimale.

Celulele stem mezenchimale sunt celule progenitoare pluripotente, derivate din celulele din țesutul cordonului ombilical care sunt capabile să se diferențieze în mai multe linii celulare (osteogen, adipogen, condrogen, neurogen, miogen și cardiomiogen).

Importanţa acestui tip de celulă este dat de faptul că aceasta se poate regenera şi se poate diferenţia în oricare dintre cele trei straturi de nucleu: ectoderm, endoderm şi mezoderm. 

Cum funcționează Celulele Stem Mezenchimale (MSC)?

Celulele stem mezenchimale (MSC) sunt avantajoase față de alte tipuri de celule stem din mai multe motive.

În primul rând, acestea evită problemele etice care înconjoară cercetarea cu celule stem embrionare.

În al doilea rând, studii repetate au descoperit că MSC-urile sunt imun privilegiate, ceea ce le face un tip celular avantajos pentru transplantul alogen. MSC-urile reduc atât riscurile de respingere, cât și complicațiile transplantului.

În al treilea rând, s-au înregistrat progrese în utilizarea celulelor stem mezenchimale pentru regenerarea țesuturilor umane, inclusiv cartilajele, meniscul, tendoanele și fracturile osoase, deoarece MSC-urile pot exercita efecte regenerative prin chemotactismul către țesuturile deteriorate, reglarea răspunsurilor imune, fără a avea efecte negative asupra organismului.

Surse ale Celulelor Stem Mezenchimale (MSC)

MSC derivate din măduva osoasă & MSC derivate din țesutul adipos

Studii clinice multiple au demonstrat că celulele stem provenite din măduva osoasă au  o utilitate reală în aplicații ortopedice, neurologice și nu numai. Celulele stem provenite din măduva osoasă se utilizează în sistem autolog (recoltarea și administrarea se realizează pentru același pacient).

Celulele stem derivate din măduva osoasă   sunt prelevate de la pacient în sistem autolog și scop terapeutic, folosind o manoperă specială de aspirație a măduvei osoase. Administrarea se realizează în general local, prin injectare, în funcție de zona de interes. Celulele stem mezenchimale provenite din măduva osoasă sunt bogate în factori de creștere. Acești factori de creștere asigură nutriția biologică, asigurând supraviețuirea celulelor în țesut.

Măduva osoasă nu este singura sursă de celule pentru terapia celulară. Materialul celular se poate recolta și din sânge periferic, țesut adipos, piele, dar și placenta și cordon ombilical, recoltate imediat după naștere.

Folosirea MSC derivate din țesut adipos este o a doua opțiune terapeutică, prezentând un avantaj în plus față de prima sursă (măduva osoasă):  celulele stem din țesutul adipos (zonă periombilicală) acestea pot fi recoltate ușor și pot fi accesate de mai multe ori, folosind tehnici minim invazive (mini lipoaspirație).

Celulele stem derivate din țesutul adipos sunt prelevate de la pacient în sistem autolog și scop terapeutic și se pot diferenția în diferite tipuri de celule: osteocite, adipocite, celule neuronale, celule endoteliale vasculare, celule β pancreatice și hepatocite. Proprietățile și avantajele lor extraordinare, dar și gama largă de aplicații terapeutice  unde se pot utiliza împreună cu terapiile complementare, fac din această sursă biologică una demnă de explorat, extrem de valoroasă și relevantă pentru domeniul Medicinei Regenerative. 

Mecanisme terapeutice ale Celulelor Stem Mezenchimale (MSC)

Atunci când celulele stem sunt introduse în corpul unui pacient, acestea circulă în sistemul sanguin până când sunt atrase de proteinele secretate din jurul țesutului inflamat sau deteriorat. 

Celulele stem se deplasează apoi către zona vătămată și încep să producă diverși factori de creștere, chemokine (ajută celulele să migreze) și molecule de adeziune (reglează interacțiunile celulare la nivel molecular).

Principalul efect terapeutic al celulelor stem este capacitatea lor de a produce citokine și factori de creștere în spațiul intercelular. Aceste substanțe chimice speciale sunt capabile să activeze funcțiile regenerative ale celulelor îndepărtate și să promoveze reparația țesuturilor. Acest mecanism se numește reglare paracrină. Citokinele ajută la blocarea semnalelor inflamației în diferite boli, inclusiv în procesele autoimune. 

De multe ori, administrarea numai a celulelor stem pentru anumite condiții poate fi insuficientă. Terapia celulară funcționează mai eficient atunci când este combinată cu alte metode terapeutice, complementare, care ajută în diferite procese: scăderea inflamației, restabilirea mobilității, activarea procesului de reparare a țesuturilor, creșterea vascularizației, precum și  stimularea tuturor proceselor imunomodulare.

Administrarea Terapiilor Celulare Regenerative cu Celule Stem Mezenchimale

Transplantarea MSC-urilor. Cum se derulează procedura?
În primul rând, pacientul este supus unui examen complet pentru a determina starea actuală de sănătate. Acesta cuprinde o serie de analize de sânge și de investigații imagistice (în funcție de patologia tratată). 

Apoi, specialiștii noștri elaborează un plan terapeutic personalizat, utilizând terapii celulare de bază, dar și o serie de metode terapeutice complementare, de susținere, regenerare și stimulare mitocondrială.

Recoltarea (sursa celulelor poate fi țesutul adipos și/sau măduva osoasă) și adiministrarea (mod de administrare diferit, stabilit de specialiștii noștri în funcție de patologie)  se realizează în sistem autolog (de la pacient la același pacient), neexistând niciun risc de respingere a probei și având un grad de 100% compatibilitate.

Utilizarea produselor celulare se realizează sub supraveghere medicală, în rezerve special amenajate. Volumul de masă celulară necesar tratamentului este calculat în funcție de anumiți parametri. Înainte de utilizare (administrarea probei), se efectuează un test pentru sterilitate și siguranță infecțioasă / bacteriologică. Apoi se întocmește un raport al produsului celular, care indică numele produsului celular, sursa celulelor, data extragerii, caracteristicile celulelor, descrierea finală a produsului  și ați parametri medicale care permit Centrului de Medicină Regenerativă și Complementară Alpha Medica să garanteze  utilizarea autologă și în scop terapeutic a celulelor stem, faptul că funcțiile biologice ale transplantării de celule stem autologe sunt îndeplinite și că protocolul de obținere a unui răspuns bun de diferențiere este îndeplinit.   

Administrarea Terapiilor Celulare Regenerative cu Celule Stem Mezenchimale

Care sunt indicațiile, contraindicațiile și efectele secundare?

Deși terapiile biologice cu celule stem au un rezultat mai bun cu cât se efectuează într-un stadiu  incipient al bolii sau cu cât pacientul este mai tânăr și mai puțin afectat de condiții colaterale, pacienții apelează la aceste terapii, de obicei, în cazurile în care tratamentele clasice nu au fost eficiente.

Astfel, terapiile celulare regenerative sunt singura opțiune terapeutică pentru afecțiuni greu vindecabile sau care, cel puțin până în prezent, nu își găseau rezolvare în medicina clasică. Noi, cei de la Centru de Medicină Regenerativă și Complementară Alpha Medica susținem terapiile clasice și, prin propunerile noastre inovatoare putem susține și potența efectele acestora.  De aceea recomandăm  și încurajăm pacientul să privească ambele stiluri medicale: clasic și regenerativ ca o abordare complementară, extrem de benefică, văzută în scopul echilibrării, redării calității vieții și, desigur vindecării.

Înainte de terapia celulară regenerativă, este necesară excluderea contraindicațiilor pentru terapiile celulare, inclusiv:

  • Orice boală infecțioasă acută;
  • Cancer sau o afecțiune precanceroasă;
  • Accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu în ultimele 3 luni;
  • Tulburări mentale și dependențe;
  • Contraindicații pentru anestezie și / sau risc ridicat de sângerare și / sau procese patologice în zona biopsiei propuse
  • Sarcina și alăptarea

Beneficii și rezultate

În majoritatea cazurilor, ne așteptăm la creșterea calității vieții prin: scăderea simptomelor asociate bolii, diminuarea durerii, corectarea funcției care a fost afectată, reparația tisulară, în anumite condiții regenerare de țesuturi.

Este important să înțelegem că, pentru a obține cele mai bune rezultate, se utilizează o abordare integrată, în care utilizarea celulelor stem este doar una dintre etapele. Terapia complexă include diferite metode care ajută celulele stem în timpul recuperării, de exemplu, fizioterapie, reflexoterapie, laser terapie, oxigenoterapie și alte metode.

Indiferent de originiea lor, Terapiile Celulare Regenerative reprezintă cea mai inovatoarea divizie a Medicinei Regenerative, cu rezultate spectaculoase.

Prin administrarea MSC transplantate în concentrație ridicată, îmbunătățesc supraviețuirea și reînnoirea celulelor tisulare sănătoase prin activarea diferențierii celulelor stem locale, care ajută la restabilirea funcțiilor țesutului pierdut. Celulele stem au, de asemenea, efecte imunomodulatoare și o capacitate de a stimula dezvoltarea neuronilor, precum și a unor noi vase de sânge.

Terapii complementare și de stimulare mitocondrială

Pentru a afla mai multe despre Terapiile Alpha Medica, contactează acum Managerul Relației cu Pacienții și solicită o consultație.

*Nota Bene: data și ora aleasă sunt orientative și nu reprezintă garanția rezervării

Asistent virtual