Terapii de Oxigenare

Terapia cu Oxigen Intravenos

Oxigenul pur, aliat unic al organismului, sporește mecanismele antioxidante și antiinflamatorii ale corpului și acționează împotriva stresului oxidativ, cauza celor mai multe afecțiuni cronice.

Terapia de oxigenare intravenoasă implică administrarea de oxigen pur, în mod sistemic (intravenos), cu ajutorul unor echipamente speciale, având ca scop tratarea multiplelor boli cronice.

Oxigenul este esențial pentru metabolismul celular și, prin urmare, oxigenarea țesuturilor este un factor cheie pentru ca funcțiile vitale ale organismului să fie restabilite și normalizate.

Terapia cu Oxigen Intravenos are la baza principiul ”hormesis”: oxigenul, în doze mici și  administrat sistemic este non-toxic, modulează energia celulară și eliberează moleculele nutrivite, responsabile în procesele biologice de regenerare a organismului. Creșterea saturației de oxigen la nivel arterial și stimularea sintezei eozinofilelor sunt, așadar, principiile celui mai puternic mecanism de apărare, propriu corpului.

Odată ajuns în sânge, oxigenul se leagă într-o proporție de peste 95% de hemoglobină, formând oxihemoglobina. Restul duce la apariția așa numitelor bule de oxigen, ce sporesc mecanismele antioxidante ale corpului.

Administrarea se face printr-o puncție venoasă, sub un protocol de lucru bine documentat de specialistul nostru în oxigenoterapie, nu prezintă riscuri sau efecte adverse. Fiind un dispozitiv medical, doar personalul instruit poate folosi acest echipament. Centrul medical Alpha Medica este  singura clinica din România membru activ al Societății de Oxigenoterapie din Germania, unic reprezentat al tehnologiei IV Oxygen în Sud Est Europa. Din echipa noastră fac parte doi importanți medici specialiști în oxigenoterapie intravenoasă și medicină hiperbară, considerând că doar expertiza amplă ne poate recomanda pe termen lung în relația noastră cu pacienții.

Terapia este una sigură, nu prezintă risc de embolie pulmonară, este minim invazivă și nedureroasă, rezultatele fiind  obținute pe parcursul a mai multor ședințe.

Studiile clinice au demonstrat că putem obține următoarele efecte în urma terapiei de oxigenare intravenoasă:

 • Antiinflamator
 • Anti-aterosclerotic
 • Antioxidant
 • Bronhodilatator
 • Diuretic
 • Antiviral
 • Antimicrobian
 • Antiparazitar
 • Antitumoral și Antimetastatic

Oxigenul - medicamentul numărul 1 în tratarea bolilor cardiovasculare și neurologice

Numeroase studii clinice au dovedit rezultate impresionante ale terapiei de oxigenare intravenoase în probleme cardiace și vasculare precum:

 • Hipertensiune Arterială și complicații
 • Boli coronariene
 • Infarct miocardic în antecedente
 • Micro și macro angiopatie
 • Ulcere venoase și arteriale
 • Necroze și gangrene
 • Claudicație intermitentă

Totodată, pacienții care prezentau neuropatii, nevrite, vertij, scăderea capacității de concentrare, dar și cei cu accidente vasculare în antecendente și hemiplegie, au avut rezultate impresionante după terapia de oxigenare intravenoasă

Deoarece efectele IOT sunt în principal vasodilatatoare, antioxidante, antiinflamatoare și imunomodulatoare,fără efecte secundare grave oxigenul este ”medicamentul” biologic de care ar trebui să beneficieze orice persoană, pentru tratarea, dar și prevenirea apariției majorității bolilor.

Beneficiile Terapiei cu Oxigen Intravenos

Oxigenul este un element extrem de valoros pentru natură și corp, cu rol profilactic și de detoxifiere. 

Pentru tratamentele generale și cu rol de prevenire, oxigenul administrat intravenos este un antidepresiv puternic, previne insomniile și apneea de somn, oboseala cronică, crește rezistența la infecții și alergii. Lipsa lui duce la epuizare și disconfort, afectează sistemul imunitar, iar, în timp, cauzează afecțiuni care necesită atenție sporită și tratamente specifice.

Este dovedit efectul puternic antiviral, antibacterial, antifungic și antialergic, al oxigenului, iar administrarea sistemică are rezultate excelente în:

 • Afecțiuni cardiovasculare: claudicație intermitentă, ulcere venoase și gangrene, microangiopatii, macroangiopatii
 • Boli coronariene: prevenirea infarctului miocardic acut
 • Boli inflamatorii cronice și alergice: astm bronșic, bronșite cronice, eczeme, alergii cronice, neurodermatite, psoriazis
 • Boli inflamatorii cronice hepatice: hepatite, ciroze, pancreatite cronice
 • Post AVC: recuperare și regenerarea celulelor distruse, restabilire echilibru
 • Boli neurodegenerative: Parkinson, Alzheimer, ca terapie complementară folosită cu scopul de a limita evoluția acestora
 • Antitumoral și antimetastatic: terapie complementară

Terapiile de Oxigenare ocupă un loc important în planurile terapeutice propuse pacienților noștri. Într-o abordare integrată, acestea sunt parte din protocolul de lucru, dar, cu siguranță dovedesc rezultate impresionante folosite independent.

Pentru mai multe detalii privind Terapia cu Oxigen Intravenos poți transmite acest formular și un membru al echipei noastre te va contacta în scurt timp.

Terapia cu Oxigen Hiperbar

Foarte multe dintre afecțiunile de care suferim (așa numitele comorbidități) sunt cauzate de lipsa de oxigen în țesuturi și organe.

Oxigenul este unul dintre cei mai importanți combustili ai organismului. El este preluat din plămâni și transportat prin sânge, de către celulele roșii, către țesuturi și organe.

Celula umană are nevoie de oxigen pentru a-și realiza funcțiile biologice. O cantitate scăzută de oxigen duce la apariția dezechilibrelor în organism. Organismul monitorizează îndeaproape nivelul de oxigen din sânge pentru a-l menține într-un interval specific, astfel încât să existe suficient oxigen pentru nevoile fiecărei celule din corp.

Atunci când nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub denumirea de hipoxie. Aceasta înseamnă că organismul are dificultăți în furnizarea de oxigen către celulele, țesuturile și organele sale. Dacă suferiți de respirație îngreunată, durere de cap, senzație de nelinişte, ameţeală, dureri în piept, tensiune arterială crescută, lipsa coordonării, palpitații, răni care nu se închid, necroze, acestea pot avea drept cauză hipoxia.

Aici intervin Terapiile Complementare și de susținere a organismului.

Terapia cu oxigen hiperbar îmbunătățește procesul natural de regenerare al organismului prin inhalarea de oxigen pur, de concentrații mari, de peste 21%, la o presiune atmosferică controlată și de trei ori mai mare decât cea normală.

Efectul terapiei este acela că organismul devine hiperoxigenat. Respirarea oxigenului pur sub presiune mărește abilitatea organismului de a se vindeca, având și multiple alte beneficii.

Terapia cu Oxigen Hiperbar

În mod normal, oxigenul este transportat în corp de celulele roșii, însă inovația terapiei cu oxigen hiperbar constă în difuzarea unei cantitați mai mari de oxigen în plasma, în celulele nervoase, în sistemul limfatic, osos, stimulând circulația sanguină a întregului organism.

Oxigenoterapia hiperbară modernă înregistrează presiuni de peste 2 bari ATA.

La Centrul de Medicină Regenerativă și Complementară Alpha Medica folosim terapia cu oxigen hiperbar atât ca terapie singulară, extrem de valoroasă și cu rezultate impresionante, cât și ca tratament complementar.

Spre deosebire de Terapia cu Oxigen Intravenos, în Terapia cu Oxigen Hiperbar administrarea oxigenului se face diferit. 

Dacă prima opțiune presupunea puncție venoasă, în cazul terapiei hiperbare, administrarea oxigenului se dispersează în întreaga incintă presurizată. Capsula monoloc (camera hiperbară) este presurizată până la 2 bari, într-un interval de timp specific, în funcție de pacient. În timpul compresiei capsulei, pacientul poate experimenta sensibilități în zona auriculară și înfundarea urechilor, senzație normală ce este depășită ușor. Camera hiperbară monoloc se utilizează de către un singur pacient adult în condiții de siguranță și maximă securitate. Pacientul va fi întotdeauna supravegheat de către personalul clinicii, comunicând printr-un interfon special. O ședință durează între 60-90 de minute, timp suficient pentru presurizare și depresurizare. În timpul acesta, invitația noastră este pentru relaxare, un TV fiind instalat chiar deasupra camerei hiperbare, spre confortul și buna dispoziție a celor care ne vizitează.

Terapia cu Oxigen Hiperbar presupune o serie de ședințe derulate la un interal specific, în funcție de condiția pacientului, protocol stabilit de medicul nostru specialist în Oxigenoterapie și Medicină Hiperbară.

Beneficiile Terapiei cu Oxigen Hiperbar

Terapia cu Oxigen Hiperbar implică inspirația oxigenului pur în capsula monoloc care, presurizată până la 2 bari aduce o serie de beneficii impresionante.  La origine, una dintre cele mai cunoscute aplicații terapeutice era boala de decompresie a scafandrilor, însă, evoluția acestui domeniu a documentat și dovedit prin studii clinice multiple alte afecțiuni și condiții tratabile cu oxigenul hiperbar: infecțiile grave, rănile greu vindecabile, complicații ale diabetului sau radioterapiei.

Concentrația crescută de oxigen ajută corpul să lupte cu bacteriile și, totodată, stimulează sinteza și eliberarea de factori de creștere și celule stem, ceea ce promovează regenerarea și vindecarea țesuturilor. Oxigenoterapia hiperbarică crește cantitatea de oxigen transportată de sânge, restabilind funcția țesuturilor private de oxigen (hipoxice).

 • Embolie Gazoasă: afecțiune determinată depătrunderea de gaz intravascular, ducând la insuficiență cardiacă acută, microembolii la nivelul circulației cerebrale sau coronariene cu apariția de tulburări majore.
 • Boala de decompresie: afecțiune cauzată de inhalarea de azot cu potențial toxic foarte mare, dacă trece brusc în sânge, provocând dureri musculare și articulare, dar și afectarea sistemului nervos central.
 • Arsuri termice: afecțiuni care apar în urma expunerii prelungite la soare sau cauzate de accidente, caracterizate prin deficitul de vascularizație și oxigenare, care îngreunează vindecarea și duce la o restructurare deficitară a matricii pielii.
 • Intoxicații cu monoxid de carbon: afecțiuni care sunt cauzate de inhalarea unei cantități mari de monoxid de carbon, înlocuind oxigenul transportat de sânge. Concentrația de carboxihemoglobină din sânge determină pierderi de memorie, hipoacuzie, tulburări de comportament, deteriorare neuronală sau chiar deces.
 • Infecții și răni greu vindecabile: infecții necrozante ale țesuturilor care apar ca urmare a prezenței unor germeni anaerobi: gangrenă gazoasă (miozita clostridiană), fasceita necrozantă, infecții ale țesuturilor moi: piciorul diabeticului, infecții osoase (complicații ale rănilor cronice): osteomielita refractară.
 • Grefe de piele compromise: condiție care apare ca urmare a respingerii corpului a grefei noi de piele, ducând la complicații chirurgicale, infecții, vascularizație deficitară, insuficiență arterială, ischemie sau necroza țesutului.
 • Sindrom de compartiment/ Ischemia traumatică acută: condiție ce se instalează prin strivirea sau comprimarea vaselor de sânge, a nervilor și mușchilor ca urmare a unui accident, căzătura sau răni prin stivire, provocând infecții, necroze, sau chiar deces. Ischemia traumatică reprezintă o condiție deosebit de gravă, caracterizată prin distrugerea vaselor sanguine și a filetelor nervoase.

  Alte indicații:
 • Oboseală cronică
 • Migrene
 • Dureri de cap
 • Anemie severă
 • Hipoacuzie brusc instalată

  Folosită ca terapie complementară și de susținere în afecțiuni precum:
 • Autism
 • Paralizie cerebrală
 • Scleroză multiplă
 • Boala Alzheimer
 • Boala Lyme
 • Lupus
 • Neuropatie diabetică

Contraindicații

Înainte de orice terapie medicală, regenerativă sau complementară, starea generală de sănătate a pacientului este atent monitorizată. Antecedentele, comorbiditățile, respectiv orice alte informații cu privire la istoricul bolilor sunt deosebit de importante.
Încurajăm comunicare nemijlocită și transparență maximă, astfel ca rezultatele terapiilor Alpha Medica să fie cele așteptate.
În general pentru Terapia cu Oxigen Hiperbar este bine să se țină cont de următoarele aspecte:
 • Răceală
 • Febră
 • Claustrofobie
 • Afecțiuni auriculare, infecții ale urechii
 • Trompa lui Eustachio
 • Pneumotorax spontan sau intervenții chirurgicale la nivelul toracelui.
 • Afecțiuni caracterizate de episoade de convulsii
 • Sinuzită sau infecții acute ale tractului respirator superior

Pentru a afla mai multe despre Terapiile Alpha Medica, contactează acum Managerul Relației cu Pacienții și solicită o consultație.

*Nota Bene: data și ora aleasă sunt orientative și nu reprezintă garanția rezervării

Asistent virtual