Terapiile de Oxigenare post COVID-19

25% dintre pacienții infectați cu Covid-19 rămân cu sechele respiratorii și capacitate pulmonară redusă

Pandemia COVID-19 a adus cu sine schimbări de comportament, de mentalitate și o perspectivă nouă în ceea ce privește îngrijirea personală și sănătatea fiecărui individ. Această nouă perspectivă este reprezentată și de abordarea post-infecție.

În ultimul an, au fost raportate numeroase cazuri în care pacienții care s-au vindecat de infecția cu noul coronavirus au continuat să prezinte probleme respiratorii, oboseala, dar și tulburări neurologice. Acest tablou clinic a fost denumit sindrom post-COVID-19.

O statistică nu prea îmbucurătoare arată că 25% dintre pacienții infectați cu Covid-19 rămân cu sechele respiratorii și capacitate pulmonară redusă. 

Ce este de făcut?

Studiile clinice au demonstrat că virusul SARS-COV2 atacă în special plămânii și sistemul respirator, provocând leziuni semnificative, ale căror consecințe persistă inclusiv dupa negativarea pacienților. Conform specialiștilor, mai mult de 25% dintre pacienții vindecați după infecția Covid-19 rămân cu sechele respiratorii și cu capacitatea pulmonară redusă. Deși cauza nu este ușor de înțeles, iar efectele acestor tulburări respiratorii pot fi prezente pe termen lung, cu consecințe ulterioare grave, s-a stabilit eficiența anumitor terapii în recuperarea rapidă post-Covid-19.

Terapiile de Oxigenare ajută la recuperarea organismului post-covid

Oxigenul este combustilul organismului. El este preluat din plămâni și transportat prin sânge, de către celulele roșii, către țesuturi și organe. Întrucât celula umană are nevoie de oxigen pentru a-și realiza funcțiile biologice, o cantitate scăzută de oxigen duce la apariția dezechilibrelor în organism. Organismul monitorizează îndeaproape nivelul de oxigen din sânge pentru a-l menține într-un interval specific, astfel încât să existe suficient oxigen pentru nevoile fiecărei celule din corp.

Atunci când nivelul de oxigen din sânge este prea scăzut, acesta poate fi un semn al unei afecțiuni cunoscute sub denumirea de hipoxie. Aceasta înseamnă că organismul are dificultăți în furnizarea de oxigen către celulele, țesuturile și organele sale. Dacă apar simptome presum respirație îngreunată, durere de cap, senzație de nelinişte, ameţeală, dureri în piept, tensiune arterială crescută, lipsa coordonării, palpitații, răni care nu se închid, necroze, acestea pot avea drept cauză hipoxia.

Oxigenarea Hiperbară, eficientă pentru refacerea leziunilor pulmonare post-covid

Terapia de Oxigenare Hiperbară (Hyperbaric Oxygen Therapy) crește cantitatea de oxigen de la nivelul fiecărei celule și reface țesutul pulmonar afectat.

Terapia de Oxigenare Hiperbară HBOT este un tip de tratament medical complementar care presupune inspirația oxigenului pur, într-o capsulă care, comprimată la presiuni mari, aduce o serie de beneficii impresionante:

 • Vindecă leziunile de la nivel pulmonar, prin restabilirea nivelului de oxigen și prin formarea de vase noi în țesuturile fibrozate.
 • Creează vascularizație colaterală (formează by-pass biologic) acolo unde există vase distruse, ischemii, necroze. De asemenea, stimulează formarea de celule endoteliale necesare vindecării.
 • Stimulează sinteza și eliberarea de factori de creștere și celule stem, ceea ce promovează regenerarea și vindecarea țesuturilor.
 • Previne leziunile de reperfuzie post-hemoragice, care constau în deteriorarea gravă a țesutului care poate să apara atunci când se reia aportul de oxigen, după o perioadă în care țesutul respectiv a fost lipsit de oxigen.
 • Concentrația crescută de oxigen ajută corpul să lupte cu agenții patogeni, blocând acțiunea bacteriilor dăunătoare și întareste sistemul imunitar al organismului. 

La origine, una dintre cele mai cunoscute aplicații terapeutice era boala de decompresie a scafandrilor, însă, evoluția acestui domeniu a documentat și dovedit prin studii clinice multiple alte afecțiuni și condiții tratabile cu oxigenul hiperbar: infecțiile grave, rănile greu vindecabile, complicații ale diabetului sau radioterapiei.

 • Terapia de oxigenare hiperbară a fost folosită cu succes la începutul secolului al XX-lea, în timpul epidemiei de gripă spaniolă în SUA, cand Orville Cunningham a utilizat oxigenul pur pentru a trata cu success persoanele infectate de virusul gripal.
 • În prezent, studiile au demonstrat eficiența și utilitatea de primă intenție în indicații precum:
 • Embolie Gazoasă
 • Boala de decompresie
 • Arsuri termice
 • Intoxicații cu monoxid de carbon
 • Infecții și răni greu vindecabile
 • Grefe de piele compromise
 • Oboseală cronică
 • Migrene
 • Anemie severă
 • Hipoacuzie brusc instalată
 • Dar și complementar, ca terapie de susținere în afecțiuni precum: Autism, Paralizie cerebrală, Scleroză multiplă, Boala Alzheimer, Boala Lyme, Lupus eritematos diseminat, Neuropatie diabetică

Oxigenarea Hiperbară post-covid recuperează funcțiile organismului și reechilibrează sistemul imunitar

Acest tratament este indicat pacienților ce au prezentat leziuni pulmonare  și simptome precum: dispnee(jenă /efort de respirație), oboseală, astenie, limitarea capacității de efort, capacitate de memorare și concentare redusă, dureri musculare.

În cadrul Alpha Medica, veți beneficia de prima camera hiperbară din județul Dâmbovița. Planul terapeutic este personalizat și se stabilește în urma unui consult cu un medic specialist în hiperbarism.

Contactează-ne acum pentru o programare!

Asistent virtual