Toxina botulinică pentru incontinența urinară

Un subiect pe cât de des întâlnit, pe atât de sensibil, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este incontinența urinară. Această afecțiune este caracterizată prin pierderea controlului vezicii urinare, fiind o problemă comună și adesea jenantă. Severitatea variază de la scurgeri ocazionale de urină, în timpul tușitului sau strânutului, până la nevoia bruscă și incontrolată de a urina.

Când apare incontinența urinară?
Incidența apariției acestei afecțiuni este mai mare la persoanele mai în vârstă, însă, incontinența urinară nu este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii.

Tipuri de incontinență urinară
Mai multe tipuri de incontinență urinară sunt definite de specialiști:

  • Incontinență de stres – presiunea exercitată asupra vezicii în timpul tușitului, strănutului, râsului sau a exercițiilor fizice intense poate elibera incontrolabil urina.
  • Incontinență de urgență este caracterizată prin nevoia bruscă și intensă de a urina, urmată de o pierdere involuntară de urină. Această condiție este mai frecventă pe parcursul nopții și poate fi asociată infecțiilor tractului urinar, tulburărilor neurologice sau diabetului.
  • Incontinență de preaplin este determinată de imposibilitatea eliminării complete a vezici urinare.
  • Incontinență funcțională – afecțiuni cronice, deficiențe fizice sau psihice împiedică urinarea.
  • Incontinență mixtă – condiție care definește mai multe dificultăți, și care, cel mai adesea aceasta se referă la o combinație de incontinență de efort și incontinență de urgență.


Sfaturi de ingrijire și tratament

Pentru majoritatea oamenilor, stilul de viață echilibrat, modificările dietetice sau îngrijirea medicală pot trata simptomele incontinenței urinare. Însă, atunci când nu mai vorbim doar despre un caz izolat, ci despre un subiect de interes medical, vizita în cabinetul specialistului este primul pas pentru diagnosticare corectă și un tratament adecvat și eficient, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

Incontinența feminină – un subiect tabu?

Astăzi, incontiența feminină nu mai este un subiect atât de greu de abordat, dar pacienții noștri nu rostesc niciodată cuvântul incontinență, ei spun: ”Am o problemă cu vezica urinară”.

Incontinența feminină rămâne una dintre cele mai frecvente disfuncții, 10 până la 12% dintre femei suferă de incontinență, dintre care 70% au peste 70 de ani. Incontinența de stres este, cel mai adesea, consecința nașterii și a îmbătrânirii, procese care duc la relaxarea sfincterului. În ceea ce privește hiperactivitatea vezicii urinare, tulburarea se poate datora defecțiunii sale neurologice sau a hiperexcitației peretelui acesteia, a cărei origine rămâne prost înțeleasă (uneori legată de un polip sau de o mică infecție).

Tipuri de incontinență feminină.

  1.  Incontinența de efort datorată unei slăbiciuni a sfincterului urinar și care apare, de exemplu, în timpul exercițiilor fizice.
  2.  Incontinența asociată hiperactivității vezicii urinare, care se contractă frecvent. atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.


Când este necesară vizita la medicul specialist?

Incontinența datorată vezicii urinare hiperactive afectează semnificativ calitatea vieții. Pacientele care au dificultate majoră în a controla pierderea urinară au și o viață socială redusă. Trezirile din somn în timpul nopții sunt mai frecvente, fapt ce pune în pericol sănătatea, echilibrul, iar somnul fragmentat duce la oboseală în timpul zilei.

Toxina botulinică pentru tratamentul incontienței urinare

Toxina botulinică se administrează în doze mici direct în țesuturile vezicii, producând paralizia flacdă a mușchilor vezicii urinare. Tratamentul injectabil se administrează cu scopul de a crește capacitatea vezicii urinare și de a preveni contracțiile musculare involuntare pentru a reduce frecvența micțiunii și a episoadelor de incontinență urinară.

Dr. Lucian Vintilă, medic specialist Urologie în cadrul clinicii ALPHA MEDICA, explică acțiunea tratamentelor medicale de tip toxină botulinică disponibile pentru această afecțiune, prezentate la cel mai recent Congres Mondial dedicat cazurilor de vezică hiperactivă la femei.

2022 Medica si Beauty Foto workCare sunt tratamentele convenționale pentru forma de incontinență legată de vezica urinară hiperactivă?

De obicei, se administrează medicamente de primă linie pentru a relaxa vezica urinară pentru a reduce hiperexcitația. Sunt prescrise singure sau combinate cu reabilitarea mușchiului sfincterian (exerciții sau stimulare electrică).Sunt descrise în studii clinice și de specialitate beneficiile acestui tratament. În urmă cu 2 ani, mai multe studii au fost începute simultan în Europa și Statele Unite, vizând un număr de peste 500 de pacienți. Peste 80% dintre ei au fost ușurați semnificativ, fără a suferi efecte secundare, timp de șase până la nouă luni.Toate studiile au arătat aceleași rezultate. Acest tratament este deja folosit în mod obișnuit în Statele Unite, Germania, Spania sau Suedia.

Care sunt beneficiile terapiei injectabile cu toxină botulinică pentru vezica hiperactivă, rezistentă la tratament medicamentos?

Acest tratament medical permite o ameliorare evidentă în două treimi din cazuri, dar nu este lipsit de efecte secundare: gură uscată, constipație și, uneori, anumite probleme de memorie. Pentru cei 30% dintre pacientii rezistenți la tratament putem sa oferim instalarea unui stimulator vezical (un neuro-modulator care va reduce intensitatea hiperactivitatii), necesitand interventie chirurgicala. Bateria se reîncarcă la fiecare șapte ani și poate fi îndepărtată în orice moment, fără riscuri deosebite.

Există riscuri?

Consecințele nu sunt dureroase. Singurul risc, dar total reversibil, este paralizia tranzitorie a vezicii urinare timp de câteva săptămâni (în 5% din cazuri), ceea ce va necesita reducerea dozei în timpul următoarei ședinte de tratament injectabil. În această perioadă, pacienta este sfătuită și îndrumată de specialist să-și evacueze vezica urinară folosind un cateter pe care îl introduce și se retrage de mai multe ori pe zi. Este un proces repetitiv, dar ușor și extrem de bine tolerat de către paciente.

ÎN CURÂND la ALPHA MEDICA! Consultații și tratamente UROLOGIE, dr. Lucian Vintilă, medic specialist Urologie

Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.