Banner sindromul post covid 1

Ce este sindromul post COVID-19?

Sindromul post-COVID este un sindrom inflamator determinat de obstruarea vaselor sau a țesuturilor afectate de infecția cu noul coronavirus. Acest sindrom determină, la nivel de simptomatologie, manifestări precum: respirație îngreunată (dispnee), oboseală cronică sau astenie, diminuarea capacității de efort, capacitate de memorare și concentrare reduse. Acestea apar în majoritatea cazurilor în timpul bolii, însă în unele cazuri, ele persistă și după vindecarea acesteia. Conform unui studiu realizat pe pacienți diagnosticați cu COVID-19, 82% dintre pacienți au întâmpinat manifestări ale sindromului post-COVID în timp ce erau pozitivi, iar aproximativ 13% resimțind efectele și după vindecare.

Supunerea organismului la acest stres duce la fibrozarea zonei afectate, un proces care apare ca urmare a aportului deficitar de oxigen. La nivel pulmonar, sângele cu oxigen nu mai circulă în mod corespunzător în zona cicatrizată, suprafața de schimb a gazelor fiind limitată, în timp ce la nivelul întregului organism privarea de oxigen duce la tulburări cognitive grave, mialgii, dureri de cap, amețeli. Principalele simptome raportate de mai mult de jumătate dintre pacienții afectați au inclus: tulburări cognitive, oboseală și tulburări de somn și pierderea totală sau parțială  a gustului și mirosului, chiar pe termen lung. Un studiu recent a analizat datele a peste 85.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19, rezultatele raportând  performanțe cognitive scăzute la nivelul pacienților studiați. Acest deficit descrie severitatea simptomelor care în final poate lăsa sechele importante la nivelul organismului.

Cum afectează infecția cu Sars-Cov-2 organismul

Există două efecte majore în cazul COVID-19 care aduc complicații asupra organismului: hipercoagulabilitatea și furtuna de citokine.

Starea de hipercoagulabilitate însoțește infecția acută și se caracterizează printr-un risc înalt de ocluzie vasculară, adică de înfundare a vaselor de sânge. Acest fenomen determină micro-infarcte la nivelul sistemului nervos periferic, adică blocarea circulației sanguine la nivelul zonei respective și astfel privarea de oxigen.

Un al doilea fenomen este furtuna de citokine, un răspuns necontrolat cu efecte de neuro-inflamare prelungite, ce pot duce la sindrom post-COVID, cu efecte pe termen lung.

Simptomele sindromului post-COVID

Simptomele sindromului post-COVID pot lua diverse forme, manifestându-se atât la nivelul aparatului respirator cât și la nivel cognitiv sau ca stare generală. Acestea pot fi:

  • Respirație îngreunată (dispnee)
  • Stare de oboseală (astenie)
  • Capacitate de efort redusă
  • Scădere a capacității de concentrare

Sechelele post Covid-19 pot rămâne pentru o perioadă lungă de timp, de la câteva luni până la prezența lor permanentă, fiind debilitante pe viață. Până în prezent nu se concentrează niciun tratament strict pe cauza acestui sindrom infecțios.

Micro-infarctele și neuroinflamarea, semne ale sindromului post-COVID amintite anterior sunt cauze importante ale hipoxiei locale și, în special, a hipoxiei neurologice.

Aceste simptome afectează calitatea vieții, randamentul activităților de zi cu zi, iar starea generală de neputință nespecifică pentru viața de dinainte de infectare poate declanșa o anxietate generalizată, pe fondul incertitudinii cu privire la propria sănătate. În aceste condiții, este recomandat să cereți sfatul unui medic pentru realizarea unui screening de specialitate. Dacă, în urma consultului clinic, veți fi diagnosticat cu sindrom post-covid, puteți apela la o terapie complementară regenerativă, care poate elimina sechelele lăsate de infecția cu noul coronavirus.

Terapiile de Oxigenare în tratamentul sindromului post-COVID

Micro-infarctele și neuro-inflamarea sunt complicații grave ale sindromului post-covid și sunt cauzate de fenomenul de hipoxie locală, adică de privarea țesuturilor de oxigen. Una dintre opțiunile pentru inversarea hipoxiei, reducerea neuroinflamării și inducerea neuro-plasticității este Terapia cu Oxigen – o terapie sigură, minim invazivă și nedureroasă, efectuată exclusiv de către medici specialiști în Medicină Hiperbară și Oxigenare.

Terapia cu oxigen hiperbar în recuperarea post-COVID

Terapia de oxigenare hiperbară (Hyperbaric Oxygen Therapy) urmărește creșterea cantității de oxigen de la nivelul fiecărei celule și refacerea țesutului pulmonar lezat. Aceasta presupune inspirare de oxigen pur, în interiorul unei capsule care, comprimată la presiuni mari, aduce o beneficii impresionante la nivelul organismului.

Prin oxigenoterapie hiperbară, oxigenul pur reușește să ajungă la nivelul țesuturilor pulmonare care au fost private de oxigen și să le vindece, realizând vascularizație colaterală acolo unde există vase distruse, ischemii, necroze și stimulând totodată celulele să producă substanțe cu rol de vindecare.

Un alt efect benefic al oxigenului hiperbar este stimularea sintezei și eliberarea de factori de creștere și celule stem, ceea ce promovează regenerarea și vindecarea tuturor țesuturilor. Astfel se instalează un proces regenerativ al țesuturilor afectate. În același timp, previne leziunile de reperfuzie post-hemoragice, care constau în deteriorarea gravă a țesutului care poate să apară atunci când se reia aportul de oxigen, după o perioadă în care țesutul respectiv a fost lipsit de oxigen.

De asemenea, concentrația crescută de oxigen ajută corpul să lupte cu bacteriile, blocând acțiunea bacteriilor dăunătoare și întărește sistemul imunitar al organismului.

Terapia cu Oxigen Intravenos în recuperarea post-COVID

Oxigenarea țesuturilor este esențială în procesul de restabilire a funcțiilor vitale ale organismului. Oxigenul pur este aliatul unic al organismului, maximizând eficacitatea mecanismelor antioxidante și antiinflamatorii ale corpului și acționând împotriva stresului oxidativ.

Terapia cu oxigen intravenos (Intravenous Oxygen Therapy) are la baza un principiu numit ”hormesis”: oxigenul, administrat sistemic și în doze mici este non-toxic, modulează energia celulară și eliberează moleculele nutritive, responsabile în procesele biologice de regenerare a organismului. Creșterea saturației de oxigen la nivel arterial și stimularea sintezei eozinofilelor sunt, așadar, principiile celui mai puternic mecanism de apărare, propriu corpului.

Odată ajuns în sânge, oxigenul se leagă într-o proporție de peste 95% de hemoglobină, formând oxihemoglobina. Restul duce la apariția așa numitelor bule de oxigen, ce sporesc mecanismele antioxidante ale corpului.

Administrarea oxigenului în cazul acestei proceduri se realizează printr-o puncție venoasă, sub un protocol de lucru bine documentat de un specialist în oxigenoterapie. Procedura nu are contra-indicații și nu prezintă riscuri sau efecte adverse.

Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.