Endocrinologie – Când este necesară o vizită la medicul specialist endocrinolog

Știai că în corpul nostru există mai mult de 50 de hormoni, responsabili de creșterea, reproducerea, starea de spirit , metabolismul și multe altele? Controlați de glandele endocrine, aceștia ajută la coordonarea și controlul multor activități ale corpului.

O disfuncție hormonală poate da bătăi de cap, mai ales prin prin prisma rolurilor  complexe pe care hormonii le au în corpul uman.

Un medic specialist endocrinolog devine sprijinul tău în astfel de momente. Acesta, prin prisma experienței și a specializării sale, distinge disfuncțiile hormonale reale, cauzele lor, tratează cauza apariției lor și elimină efectele asociate.

Diagnosticarea corectă, primul pas pentru sănătatea sistemului endocrin

Endocrinologii sunt medici specializați în diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de sănătate legate de probleme cu hormonii corpului, glandele hormonale și țesuturile aferente. Cu  pregătire și experiență în tot ceea ce ține de sistemul endocrin, specialistul te poate ajuta cu diagnosticarea, tratarea și gestionarea bolilor asociate dezechilibrelor hormonale sau disfuncției tiroidiene. Endocrinologii sunt calificați pentru a diagnostica și trata afecțiuni precum:

 • Diabet
 • Bolile tiroidiene
 • Infertilitatea
 • Problemele de creștere și dezvoltare corporală
 • Tulburările metabolice
 • Osteoporoza
 • Tulburări de glande suprarenale
 • Tulburări de glande hipofizare

Atenție, hormoni!

Hormonii sunt secretați de glande și trimiși în fluxul sanguin către diferitele țesuturi din corp cu scopul de a transmite semnale și a asigura funcționarea corectă a organismului. O cantitate nepotrivită, insuficientă sau, dimpotrivă, prea mare de hormoni, crește incidența bolilor endocrino specifice, care pot afecta calitatea vieții pacientului.

Factorii care afectează organele endocrine includ îmbătrânirea, anumite boli și afecțiuni, stresul, mediul și genetica, de aceea se cere o atenție deosebită asupra întregului stil de viață.

Statisticile ingrijorătoare subliniază faptul că 20% din populația planetei suferă de o disfuncție hormonală. 

Ceea ce pot fi considerate afecțiuni ale omului modern, problemele endocrine afectează 2 din 5 persoane. Cel mai des, stilul acestora de viață se caracterizează prin sedentarism, lipsa unui somn odihnitor, alimentație hipercalorică și un regim de viață destul de haotic. În plus, acestea se confruntă și cu afecțiuni precum obezitate sau diabet tip 2, prezint risc crescut de a dezvolta boli endocrinologice grave. Dintre semnele unei boli, apariția complicațiilor precum dislipidemii, disfuncții menstruale, gută, probleme de fertilitate este semn că ar trebui să mergem la medicul specialist endocrinolog pentru un tratament corect.

Afecțiuni tiroidiene – la ce să fim atenți

De ce anume să ținem cont în observarea unei eventuale afecțiuni tiroidiene?

Semne distinctive asociate pot fi oscilații în greutatea corporală care nu sunt determinate de o alimentație diferită sau hipercalorică, pusee de căldură sau frig ce, de asemenea, nu țin de registrul de temperatură, dereglări menstruale, afectarea dispoziției și a stării generale, apariția unor probleme dermatologice de tipul căderea părului excesivă, sănătatea unghiilor precară, culori diferite ale patului unghial.


Solicită acum o consultație la telefon 0754633422

Cu cea mai mare incidență a apariție lor, hipertiroidismul, hipotiroidismul și tiroidita autoimună sunt pe buzele tuturor atunci când contactează specialistul. Încurajăm un stil de viață sănătos, bazat pe prevenție și vizite utile la doctor, de aceea orice simptom diferit de ce știai până în prezent, care nu este episodic, ci, dimpotrivă, permanent și se agravează, trebuie identificat rapid și tratat.

Apelează întotdeauna la sfatul medicului specialist în endocrinologie, dacă observi simptome tipice unei afecțiuni endocrinologice.

Surse: webmd.com și hormone.org

Prevenția este cheia

Vom pleda întotdeauna pentru prevenție, înainte de tratament. Pentru o abordare regenerativă, individualizată și o privire 360 de grade asupra întregului organism.

Reiterând conceptul propriu al clinicii Alpha Medica și subliniind importanța detectării corecte a cauzei une afecțiuni, și nu doar oferirea de medicație pentru efectul ei, întâlnirea cu #specialiștiiAlphaMedica devine una prioritară.

 

dr. Ramona Aldea este medic specialist endocrinolog, cu experiență de peste 20 de ani în domeniu. În plus, în 2019 doamna doctor a obținut certificatul de supracompetența în Medicina Hiperbarică, fiind în echipa Alpha  Medica încă de la început.  Abordarea individualizată presupune evaluarea corectă a pacientului și propunerea unui plan terapeutic eficient, cu rezultate pe termen lung, non-invaziv.

La ce să te aștepți în cadrul unei consultații endocrinologice

O consultație endocrinologică implică un dialog fără frontiere și fără temeri. Pacientul este încurajat să ofere informaţii utile despre vârstă, afecţiuni cronice diagnosticate (dacă există), obiceiuri alimentare, istoric medical familial, evaluarea dosarului medical. În plus, endocrinologul va efectua un examen fizic, verificându-vă pulsul, ritmul cardiac și tensiunea arterială.

În cadrul clinicii Alpha Medica, în timpul unei consultații, poți beneficia de:

1. Evaluare istoric medical și documente

Un prim consult implică evaluarea documentelor medicale ale pacientului, în vederea obținerii unor informații importante: istoric medical personal și al familiei, afecțiuni cronice diagnosticate, obiceiuri alimentare etc.

2. Propunere analize de sânge și investigații specifice

Identificarea eventualelor probleme hormonale se poate face printr-o serie de investigații specifice: ecografii, biopsii etc., dar și printr-o serie de analize de sânge.

Dintre acestea, cele uzuale sunt:

 • FT4 (tiroxină), FT3 (triiodtironină)
 • TSH (thyroid stimulating hormone) hormon de origine antehipofizară, responsabil de controlul funcției tiroidiene
 • ATPO anticorpi antiperoxidază tiroidiană
 • A Tg anticorpi antitiroglobulină – marker de tiroidită cronică autoimună
 • TRAb anticorpi antireceptor de TSH
 • Tiroglobulina – marker de recidivă

3. Interpretare analize de sânge

Cu scopul obținerii unui diagnostic corect, interpretarea corectă a analizelor și investigațiilor propuse anterior este foarte importantă. Dozarea medicației, monitorizarea și evaluarea în timpul, dar și post-tratament se leagă de acest aspect.

4. Evaluare corporală prin bioimpedanță

B101 este un cântar profesionist care utilizează principiul bioimpedanței, cu scopul de a oferi o perspectivă obiectivă asupra metabolismului fiecărui pacient. Cele mai importante aspecte evaluate sunt: greutatea, masa musculară, componenta grasă, indicele de masă corporală, vârsta metabolică, gradul de retenție de apă, grăsimea viscerală ș.a.

5. Plan personalizat de nutriție

După identificarea tuturor componentelor ce țin de: masă corporală și vârsta metabolică, de eventualele disfuncții hormonale și identificarea cauzei lor, planul personalizat de nutriție este încă un apect de avut în vedere în cadrul unei consultații de specialitate.

Pachet analize Endocrinologie

La Alpha Medica, în parteneriat cu SANTE îți oferim o serie de analize specifice, despre care poți afla mai multe aici: Set analize de sânge complete.

 • 25 hidroxi vitamina D
 • Anti-Tiroglobulina
 • Microalbuminurie
 • Hemoglobina glicozilata
 • TSH
 • FT4
 • FT3 (Triiodotironina libera)
 • Anti-TPO

Solicită acum o consultație telefonic la numărul 0754633422 sau pe contact@alphamedica.ro


Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha MedicaLocație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha BeautyLocație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha MedicaFacebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedicaContact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.roNewsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


  Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.  Social


  Facebook

  Facebook


  Instagram

  Instagram


  Youtube

  Soluționarea alternativă a litigiilor
  Soluționarea online a litigiilor


  Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
  Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica  Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.