Leziune de menisc-cea mai frecventă afecțiune a genunchiului

Durerea de genunchi este o afecțiune osteo-articulară  des întâlnită în rândul adulților, fiind greu de suportat, deloc de neglijat, chiar debilitantă, în anumite circumstanțe. Genunchiul este o articulație vulnerabilă care suportă o mare cantitate de stres rezultată din activitățile de zi cu zi, precum ridicarea și îngenunchierea, dar, mai ales, din activitățile cu impact ridicat, cum ar fi joggingul sau aerobic.

Sportivii de performanță, care aleargă sau fac sporturi care implică sărituri sau pivotări rapide prezintă un risc crescut de a experimenta dureri de genunchi și leziuni asociate.

Structura osoasă a genunchiului este acoperită de un strat de cartilaj care absoarbe șocul și protejează articulația genunchiului. Tendoanele leagă mușchii de oase, iar ligamentele, pe de o parte asigură stabilitate și protecție articulațiilor,pe de altă parte limitează mișcarea înainte și înapoi a tibiei. Când acest echilibru este instabil, apar probleme ale genunchiului, ca rezultat al procesului de îmbătrânire și al uzurii continue și al stresului asupra articulației genunchiului.

Știai că 12% din populația adultă se confruntă cu leziunea de menisc? 

Meniscul este poate una dintre cele mai importante componente ale articulației genunchiului, având rol în stabilitate, echilibru și lubrefierea articulației genunchiului. Acesta absoarbe șocurile și este responsabil pentru distribuirea uniformă a solicitării pe articulație, dar și pentru scăderea presiunii de contact de pe cartilajul articular.

Leziune de menisc reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale genunchiului, cauzate de o forță excesvivă aplicată genunchiului. Persoanele adulte de sex masculin sunt mai vulnerabile în fața acestei afecțiuni, rupturile degenerative de menisc aparând cel mai adesea la bărbații cu vârsta cuprinsă între 40 și 60 de ani.Cel mai comun mecanism de rănire este mișcarea bruscă de rotire, torsiune sau răsucire a unui membru semi-flexat printr-un genunchi care suportă greutatea corporală.

Simptomele cel mai frecvente sunt:

– O senzație de umflare, rigiditate, genunchi blocat
– Durere, mai ales la răsucirea sau rotirea genunchiului
– Dificultate în îndreptarea completă a genunchiului
– Senzația că genunchiul cedează

Tratamentul leziunilor de menisc

În cazurile ușoare, în care leziunea este minimă, iar simptomele nu persistă, se recomandă tratament conservator, fara intervenție chirurgicală. O parte dintre recomandările specialiștilor fac parte din protocolul RICE (Rest, Ice, Compression, Elevation)

  • Rest (repaus) – limitarea activitățior care a cauzat leziunea meniscului, uneori completată de folosirea unei cârje pentru a nu pune presiune pe genunchiul afectat.
  • Ice (gheață) – se recomandă aplicarea unei comprese cu gheață timp de 20 de minute, de câteva ori pe zi.
  • Compression (compresie) – aplicarea unui bandaj elastic în jurul genunchiului pentru a preveni inflamarea ulterioară
  • Elevation (ridicare) – se recomandă să efectuați mișcări de ridicare a genunchiului și poziționare deasupra nivelului inimii. Acest exercițiu reduce inflamarea.

Cel mai complex tratament pentru recuperare în cazul leziunilor osteo-articulare, care ocolește intervenția chirurgicală este tratamentul regenerativ orto-biologic. Acesta presupune o abordare terapeutică integrată minim-invazivă: infiltrații intra-articulare ghidate ce au la bază plasmă îmbogățită cu factori de creștere tip PRP, citokine antiinflamatorii SANAKIN-ACRS, dar și tratament autolog cu celule mezenchimale (MSC) din țesut adipos sau concentrat aspirat de măduvă osoasă (BMAC) – celule stem din măduvă osoasă.

Articulația genunchiului trebuie privită din 4 puncte de vedere:

  • Stabilitate – părți moi (ligamente și mușchi)
  • Articulație – părțile dure osoase (os, cartilaj, menisc).
  • Neuro-musular – transmiterea semnalului prin nervi către mușchi
  • Simetrie – forțe mecanice egale pe jumătatea dreaptă și cea stângă a corpului

Obiectivele principale al unui tratament regenerativ rămân reducerea durerii, scăderea inflamației, recăpătarea funcției articulare, refacerea structurilor musculare de amortizare și regenerare de cartilaj.

Plan editorial Medica 3Tratamentul regenerativ al leziunilor osteo-articulare 

La Alpha Medica, oferim tratamente osteo-articulare regenerative pentru a readuce pacienții noștri înapoi la stilul lor de viață activ.
Folosind principiile ortobiologice, substanțe din corpul unui pacient injectate în țesutul lezat, pacienții noștri beneficiază de un program terapeutic integrat, menit să își ajute să-și îmbunătățească calitatea generală a vieții, să-și recapete funcțiile și să diminueze sau chiar să elimine durerea.

Pacienții care se confruntă cu afecțiuni osteo-articulare beneficiază de tratament integrat: evaluare de specialitate, terapii regenerative PRP, ACRS-SANAKIN sau cu celule stem autologe, împreună cu terapii complementare antiinflamatoare, de stimulare laser sau oxigenoterapie intravenoasă sau hiperbară.

Tratamentele noastre includ:

– Injecții cu celule autologe mezenchimale (MSC) din țesut adipos
– Injecții cu concentrat aspirat de măduvă osoasă (BMAC – celule stem din măduvă osoasă
– Tratamentul de oxigenare intravenoasă cu rol de refacacere a vascularizației, de scădere a inflamației și regenerativ celular)
– Injecții cu ser bogat în factori de creștere și citokine antiinflamatorii (ACRS Sanakin)
Laserterapie de joasă frecvență externă, intraarticulară și intravenoasă
– Ecografii musculo-scheletale
– Injecții ghidate ecografic (prin ecografii musculo-scheletale)
– Proloterapia
– Intervenții de mică chirurgie

2022 Medica si Beauty Foto work 2Indicații:

– Leziuni ale articulației genunchiului: parțiale ligamente, leziuni menisc,
– Leziuni ale articulației umărului
– Leziuni ale articulației șoldului
– Leziuni ale coloanei vertebrale
– Leziuni ale articulațiilor mici (cot, mână)

Echipa noastră de specialiști îți stă la dispoziție pentru un plan terapeutic personalizat și o abordare integrată a problemei tale articulare.

Descoperă terapiile de ortopedie regenerativă efectuate de dr. Radu Zubaci, medic specialist Ortopedie-Traumatologie în cadrul clinicii Alpha Medica.Programează-te acum pentru o consultație de ortopedie la Târgoviște, în centrul Alpha Beauty by Alpha Medica sau în Voinești, la Alpha Medica – Centru Integrat de Medicină Regenerativă și Complementară.


Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.