Principii și aplicații ale Laserterapiei de Joasă Frecvență

Ce este mitocondria și energia celulară

Corpul uman este format din miliarde de celule.  Fiecare celulă are în interior un nucleu care se ocupă de procesele biologice ale acesteia. Structura cea mai importantă din nucleu este mitocondria, fabrica energetică a corpului, care formeză ATP-ul celular. S-a demonstrat că sursa unei îmbolnăviri este funcținarea necorespunzătoare a mitocondriei, care apare pe fondul înaintării în vârstă, dar și a unor stimuli externi și interni nocivi.

Numeroase studii clinice au demonstrat că prin repararea și funcționarea normală a mitocondriei putem preveni apariția unor boli, combate dezvoltarea unei complicații și chiar vindeca anumite afecțiuni.

”At first came Light…”

La început a fost lumina...

Laserterapia de Joasă Frecvență este o terapie medicală de peste 50 ani, înregistrată în numeroase studii clinice care au evidențiat că lungimile de undă care aparțin atât spectrului vizibil cât și a celui invizibil au un efect asupra celulei prin susținerea funcției biologice a acesteia.

Terapia cu Laser de Joasă Frecvență (LLLT) este o aplicație medicală, ce a cunoscut o creștere rapidă în ultimii ani, folosită pentru a trata o multitudine de afecțiuni care necesită stimularea organismului pentru a se vindeca, pentru a ameliora durerea și inflamația și pentru restabilirea funcției normale. Deși pielea este țesutul cel mai expus, în mod natural, la lumină, și alte organe și țesuturi, situate în profunzime, pot fi stimulate de lungimile de undă Roșii și Infraroșii, care penetrează în profunzime.

Cum funcționează Laserterapia de Joasă Frecvență

Laserterapia de Joasă Frecvență implică utilizarea diodelor de mai multe lungimi de undă (laseri de diferite culori) care, aplicate topic (extern) sau intern (intra-articular, interstitial, intravenos) favorizează apariția unor porcese celulare la nivelul unor țesuturi și organe care sunt afectate.

Principiul este acela că fotonii sunt absorbiți de cromoforii mitocondriali în celule, iar procesele mitocondriale sunt reactivate.  Tocmai de aceea, această terapie a căpătat numele și de terapie mitocondrială.

Diferitele tipuri de lungimi de undă ale spectrului vizibil și invizibil pot influența procesele biologice, prin stimularea nucleului. În consecință, celulele îmbătrânite pot fi reactivate (Well-aging), iar celulele stem din corp (celule tinere, nediferențiate, care se pot transforma în alte tipuri de celule) activate, permițând repararea și vindecarea țesuturilor afectate.

Beneficii ale Laserterapiei de Joasă Frevență

Terapia prin iradierea cu laser de joasa frecventa crește activitatea celulară (ATP – energie, NO și producția de serotonină), îmbunătățește fluxul de sânge și combate inflamațiile prin proliferarea celulelor care se ocupa de imunitate și prin reducerea citokinelor pro-inflamatorii. Fiecare culoare sau lungime de undă este absorbită de țesut într-un grad diferit, ceea ce implică faptul că au adâncimi diferite de penetrare.Chiar și țesutul profund deteriorat poate fi iradiat cu lungimea de undă corespunzătoare.

Indicațiile terapiei mitocondriale cu Laser de Joasă Frecvență

În ortopedie și medicină sportivă, laserterapia de joasă frecvență se aplică extern și intraarticular pentru stimularea regenerării structurilor dure (cartilaj, os) și moi (ligamente, mușchi, tendoane), revascularizare, scăderea inflamației locale:

 • Afecțiuni ale coloanei vertebrale
 • Discuri herniate
 • Terpia durerii post intervenții chirurgicale la nivelul canalului vertebral
 • Stenoza coloanei vertebrale
 • Leziuni nervoase
 • Artroza genunchiului
 • Artroza șoldului
 • Tendinopatii
 • Sindromul cronic dureros al umărului (artroza umărului și leziuni de coafă rotatorilor)
 • Artroza gleznei
 • Boli degenerative ale articulațiilor

În dermatologie, Laserteapia de Joasă Frecvență (LLLT) aplicată topic (extern) sau interstitial este considerată cea mai benefică terapie de prevenire a îmbătrânirii premature. Natura noninvazivă și absența aproape completă a efectelor secundare încurajează utilizarea terapeutica în dermatologie, cu rezultate impresionante în:

 • Diminuarea ridurilor, cicatricilor hipertrofice și vindecării arsurilor
 • Reducerea daunelelor UV atât ca tratament, cât și ca profilaxie
 • În afecțiunile pigmentare, cum ar fi vitiligo, LLLT poate crește pigmentarea prin stimularea proliferării melanocitelor și reduce depigmentarea prin inhibarea componentei autoimmune a acestei boli.
 • Psoriazis
 • Acnee activă

În neurologie, Laserterapia de Joasă Frecvență are, de asemenea, un rol extrem de important și documentat prin studii clinice. Ca aplicație, LLT se folosește transcranial, printr-o cască specială, ce folosește diodele roșii și infraroșii, cu rol de a reduce zona de infarct și de a îmbunătăți microcirculația intracerebrală. Studiile confirmă că  Terapia cu Laser de Joasă Frecvență activează creșterea capacității neuronale. Efectele sunt cauzate de inducerea căilor metabolice biochimice din celulele nervoase.

Terapia transcranială este eficientă pentru a trata:

 • Leziuni cerebrale degenerative (scleroză cerebrală, Alzheimer)
 • Post-tratamentul accidentelor vasculare cerebrale
 • Parkinson
 • Migrene
 • Amețeală
 • Tinitus

În Diabet și complicații, LLT funcționează extern și interstițial, cu scopul de aregla profilul lipidic și glicemic. În complicații precum piciorul diabeticului, LLT  stimulează vindecarea rănilor infectate, având efect antimicrobian.

Terapia cu Laser de Joasă Frecvență în diabet funcționează pentru a trata:

 • Polineuropatie
 • Piciorul diabeticului
 • Boala Arterială Periferică

Laserterapia de Joasă Frecvență poate fi folosită complementar terapiilor regenerative (ACRS, PRP; Terapia cu Celule Stem), pentru un rezultat cât mai bun în tratarea diferitelor afecțiuni, dar are și caracter preventiv. Dintre aplicațiile LLT recunoscute în studii și în practică amintim: oboseală cronică, sindromul metabolic, depresii, migrene,  anxietate.

Studii și rezultate ale LLT în diabet și complicații:

Chaves, M.E.d.A., et al: Effects of low-power light therapy on wound healing: LASER x LED. Anais brasileiros de dermatologia, 2014; 89(4): p. 616-623.

Kazemikhoo N., Ansari F and Nilforoushzadeh: The Hypoglycemic Effect of Intravenous Laser Therapy in Diabetic Mellitus Type 2 Patients; A Systema-tic Review and Meta-analyses. iMedPub Journals, 2015, Vol. 1, No 1:7. 

Din terapia mitocondrială de joasă frecvență, derivă și terapia fotodinamică. Terapia fotodinamică folosește laserterapie de joasă frecvență și anumite substanțe de fotosensibilizare care pot fi infuzate în organism prin circulația periferică, injectate local sau aplicate topic (cutanat). Substanța de fotosensibilizare administrată se identifică cu țesutul în care se află și, prin stimularea laser se activează formele de radicali liberi, distrugând țesutul afectat, fără riscuri față de cel sănătos, înconjurător.

Studiile au arătat că PDT înregistrează rezultate satisfăcătoare în prevenirea și tratarea diferitelor tipuri de cancer (superficial, de piele), a afecțiunilor dermice și infecțiilor bacteriene Spre deosebire de tratamentul clasic chimioterapic, PDT nu alterează funcția imunitară, din contră, s-a observat un efect de imunizare și de susținere a funcțiilor metabolice.

Terapia fotodinamică se folosește în:

 • Diferite tipuri de tumori
 • Afecțiuni dermatologice
 • Infecții virale (HIV, hepatite, herpes)
 • Infecții bacteriene
Această terapie este disponibilă în cadrul clinicii Alpha Medica. Descoperă cum te putem ajuta!
Pentru mai multe detalii și un plan terapeutic personalizat, contactează-ne utilizând formularul de mai jos
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Asistent virtual