Boala arterială periferică

Ce este boala arterială periferică?

BAP este o afecțiune care afectează arterele, acele vase de sânge ce transportă sânge îmbogățit cu oxigen în întregul organism uman.

Proporția persoanelor care suferă de această boală a crescut cu 23,5% la nivel global (de la 164 milioane de cazuri în 2000 la 202 milioane de cazuri în 2010), cu o creștere mai mare de 35% la pacienții cu vârsta peste 85 de ani.

16% dintre persoanele cu vârsta de peste 55 ani suferă de Boala Arterială Periferică. Riscurile  asociate acestei boli sunt:  fumatul, diabetul, vârsta înaintată, hipertensiune a arterială și dislipidemia.

Această afecțiune este una progresivă, determinată de formarea cheagurilor de sânge pe artere, cauzând obstrucție venoasă. Fără o atitudine profilactică, orice dezechilibru ne poate pune în pericol.

Cum se manifestă boala arterială periferică?

Afectarea aterosclerotică a arterelor determină stenoza și ocluzia lor, fapt determinat de câțiva factori importanți: formarea de plăci de aterom (depuneri de grăsime) pe pereții arterelor, acumularea de alți constituenți ai sângelui: colesterol, trombocite, leucocite și calciu pe respectivele artere.

Cei doi factori nocivi determină îngroșarea peretelui arterial,  îngustarea implicită a lumenului vasului de sânge respectiv și la scăderea fluxului sanguin.

Țesut privat de oxigen

Acest fenomen îngreunează circulația sângelui și astfel va ajunge mai puțin oxigen la țesuturile hrănite de artera respectivă. Un țesut este hrănit de oxigen, iar în lipsa lui apar numeroase dereglări și disfuncții. Deși există opțiuni terapeutice chirurgicale de a obține o circulație colaterală, boala arterială periferică rămâne în atenția specialiștilor drept o afecțiune cu evoluție uneori galopantă, care poate afecta puternic arterele extremităților inferioare, ischemia membrelor putând duce la amputație.

Simptome ale bolii arteriale periferice

În timp ce multe persoanele care se confruntă cu boală de arteră periferică prezintă simptome ușoare sau chiar sunt asimptomatici, unele persoane pot prezenta simptome precum: dificultăți la mers și stat în picioare (claudicație intermitentă). Acestea includ dureri musculare sau crampe la nivelul picioarelor sau brațelor, care sunt declanșate la efort, cum ar fi mersul, dar care dispar după câteva minute de repaus. Severitatea acestei afecțiuni variază, de la disconfort ușor la durere debilitantă, care împiedică pacientul să își desfășoare activitățile zilnice. Localizarea durerii depinde de locația arterei înfundate sau îngustate.

Alte semne și simptome ale bolii arteriale periferice:

  • Crampe dureroase în unul sau în ambele șolduri, la nivelul coapselor sau mușchii gambei, după anumite activități cotidiene.
  • Amorțeală sau slăbiciune la nivelul picioarelor
  • Circulație deficitară la nivelul membrelor inferioare: un picior mai rece decât celălalt și schimbarea culorii piciorului afectat.
  • Dureri ale degetelor de la picioare,  urmate de răni care nu se vindecă de la sine
  • Căderea părului sau creșterea mai lentă a părului pe picioare
  • Creșterea mai lentă a unghiilor
  • Piele strălucitoare pe picioare
  • Fără puls sau un puls slab în picioare
  • Disfuncție erectilă la bărbați

Riscuri și complicații ale bolii arteriale periferice

Una dintre cele mai mari complicații ale BAP este ischemia membrelor inferioare. Această afecțiune începe ca vătămări deschise care nu se vindecă, leziuni sau infecții ale picioarelor. Ischemia critică a membrelor apare atunci când astfel de leziuni sau infecții progresează și provoacă moartea țesuturilor (gangrenă), uneori necesitând amputarea membrului afectat.

O altă complicație des întâlnită este accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic. Ateroscleroza care cauzează semnele și simptomele bolii arteriale periferice nu se limitează la membrele inferioare ale suferindului. Depozitele de grăsime se acumulează și în arterele care furnizează sânge inimii și creierului.

Majoritatea factorilor de risc, în afară de vârstă și sex, pot fi preîntâmpinați, cu scopul reducerii riscului apariției complicațiilor: controlul strict al glicemiei în diabet, reducerea hipertensiunii arteriale și al dislipidemiilor, precum și renunțatul la vicii precum fumat, contribuie în mod semnificativ la reducerea riscului de ateroscleroză.

Iar acest lucru este observat în studii de specialitate: apariția diabetului crește cu 4 ori mai mult riscul de a dezvolta și boala arterială periferică, fumatul de până la 3 ori iar hipertensiunea arterială dublează acest risc.

Atitudine profilactică și de susținere a organismului

Cel mai bun mod de a preveni această afecțiune este de a menține un stil de viață sănătos.

  • Renunță la fumat dacă ești fumător
  • Dacă te confrunți cu diabet, menține-ți glicemia la valori normale
  • Fă sport regulat
  • Redu consumul de alimente și băuturi care îți pot crește tensiunea arterială (cafea, grăsimi nesaturate etc.)
  • Mănâncă alimente cu conținut scăzut de grăsimi saturate
  • Menține o greutate în limitele normale

Terapii Regenerative pentru boala arterială periferică

Medicina Regenerativă în Bolile Cardiovasculare

Abordarea medicală regenerativă în afecțiunile cardiovaculare se referă la stimularea mecanismelor antihipertensive, vasodilatatorii, trombolitice și diuretice ale corpului, precum și la regenerarea celulelor de la nivelul mușchiului cardiac și endoteliului vascular.

Acest concept nou redefinește modul în care, până în prezent, o leziune cum este cea creată de infarctul miocardic este una ireversibilă.

Astăzi, însă, cu ajutorul Terapiilor biologice cu celule stem și a celor complementare, de tip Oxigenare și Stimulare mitocondrială prin Laser de Joasă Frecvență, putem   repara și vindeca o leziune la nivelul cordului,  revasculariza sistemul circulator, restabili aportul optim de oxigen la nivelul unui țesut ischemiat și necrozat, prevenind astfel apariția   problemelor obstructive.

Centrul de Medicină Regenerativă și Complementară Alpha Medica abordează o gamă largă   de patologii din sfera cardiovasculară, propunând o serie de terapii regenerative, inovatoare care au drept scop  principal diagnosticarea corectă și soluționarea cauzei apariției acestor probleme.


Raspunde

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Clinica Privata AlphaMedica Targoviste


Alpha Medica



Locație

DN 72A, 159
Voinești, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Alpha Beauty



Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița

Email

contact@alphamedica.ro


Social


Facebook

Alpha Medica

Instagram

Alpha Medica



Facebook

Alpha Medica Târgoviște

Instagram

Alpha Medica Târgoviște


Youtube

https://www.youtube.com/AlphaMedica



Contact


Telefon

0748 633 422


Locație

Voinești, DN72A, 159
Dâmbovița

Locație

B-dul Carol I, 31
Târgoviște, Dâmbovița


Email

contact@alphamedica.ro



Newsletter


Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi ultimele noutăți Alpha Medica!


    Am citit și sunt de acord cu Termenii, condițiile și Politica de confidențialitate.



    Social


    Facebook

    Facebook


    Instagram

    Instagram


    Youtube

    Soluționarea alternativă a litigiilor
    Soluționarea online a litigiilor


    Copyright 2023 Toate drepturile rezervate
    Centru Integrat de  Medicină regenerativă Alpha Medica



    Copyright AlphaMedica 2023. Toate drepturile rezervate.